Junqueras s’arromanga per reivindicar el pedigrí d’ERC

El líder republicà es regira contra les enquestes a l’afirmar que no serveixen per conèixer l’opinió, "sinó per condicionar-la"

Junqueras s’arromanga per reivindicar el pedigrí d’ERC

QUIM BERTOMEU

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan ERC va presentar la seva campanya, un dels dubtes era quin paper donaria al seu líder, Oriol Junqueras. No és el candidat i no pot aspirar a cap càrrec públic per la sentència de l’1-O, però continua sent el president de la formació i, quan arribi l’amnistia, podrà tornar a aspirar a tot. Superat l’equador de la campanya, la incògnita inicial va quedar resolta: s’ha vist un Junqueras amb protagonisme i arromangant-se. El seu rol ha sigut el d’assumir el paper principal d’aquells mítings en els quals el president de la Generalitat i candidat, Pere Aragonès, s’ha hagut d’absentar per preparar els debats televisius.

Ahir ho va fer a Barcelona, i a la tarda, en un míting d’Olot. I al tractar-se de Junqueras, les seves intervencions no podien tenir cap altre fil conductor que la història, en concret la del seu partit. Un dels seus arguments principals ha sigut reivindicar el pedigrí d’ERC, una formació amb 93 anys a l’esquena i l’única que pot exhibir haver tingut presidents tant de la Generalitat d’abans del franquisme com en la Generalitat restaurada. Aquest pedigrí, segons Junqueras, és tant en l’àmbit social com en l’independentista. La seva idea és reivindicar que ERC, igual que ara aposta per la gratuïtat de les escoles bressol, ja construïa escoles públiques durant la república. O igual que va ser decisiva per celebrar l’1-O, també era present quan es va proclamar la república catalana (1931) o es va proclamar l’Estat català (1934). "Sentiu-vos orgullosos de ser qui sou", va demanar dilluns als militants en un míting a Manresa.

Notícies relacionades

Ahir, des del mirador de l’Alcalde, Junqueras va defensar l’obertura del partit a persones provinents d’altres sectors socials i d’altres formacions. Per fer-ho es va envoltar de persones provinents d’altres espais polítics com Joan Ignasi Elena, Joaquim Nadal i Jose Rodríguez (ex PSC), Dolors Bassa (UGT), Carles Campuzano (CiU) i Elisenda Alamany (ICV). La intenció era expressar que, com Catalunya, ERC també és "plural i diversa". Fidel al guió de campanya, no va precisar quins pactes prioritzarà ERC després del 12M, però va carregar contra Illa: "No és massa d’esquerres ni progressista".

I sobre la demoscòpia adversa, es va veure un Junqueras reptador: "No agrada assumir el repte de girar les enquestes i remuntar. No recordo cap vegada que hàgim guanyat les eleccions i que les enquestes ho hagin predit". A més, va criticar que els sondejos no es fan "per conèixer l’opinió de la gent, sinó per condicionar-la".