Camí de les urnes

Albiach: "Si els Comuns entrem al Govern no hi haurà Hard Rock"

La candidata d’En Comú Podem denuncia que Catalunya està en situació d’"emergència habitacional" i promet una "construcció massiva" d’habitatge públic

Albiach: "Si els Comuns entrem  al Govern no hi haurà Hard Rock"

GABRIEL UBIETO Margot Canavaggia

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Margot Canavaggia

La candidata dels Comuns a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, va participar ahir en el cicle d’entrevistes Catalunya decideix, organitzat per EL PERIÓDICO amb motiu de les eleccions catalanes i oficiat pel director Albert Sáez. Des d’aquest va marcar les seves principals prioritats i línies vermelles de cara a armar un potencial Govern "progressista" després del 12 de maig. La més clara va ser el seu no rotund al projecte del macrocasino dissenyat per al Camp de Tarragona. "Si els Comuns entrem al Govern no hi haurà Hard Rock", es va comprometre Albiach. "Per descomptat", va insistir.

Durant l’entrevista, a càrrec de la cap de Política del diari, Júlia Regué, la cap de llista de la formació morada va situar dues condicions per deixar els seus vots a partir de diumenge vinent. Un no rotund al Hard Rock, que defensa el socialista Salvador Illa i amb el qual pretén o bé reeditar un tripartit (amb ERC, a qui va criticar la seva passivitat a l’hora d’acceptar les condicions del PSC) o bé emular un Executiu de coalició, com el que comparteixen a nivell estatal.

Albiach considera imprescindible "plantar-se ara" contra el Hard Rock, ja que va argumentar que al no estar aprovat encara el pla general urbanístic de la zona i l’actual llicència està "extingida", tombar-lo no es traduiria en compensacions "milionàries" que hauria de pagar la Generalitat a les empreses implicades en la macrooperació. "El moment de plantar-se amb el Hard Rock és ara", va reiterar.

En matèria d’infraestructures és on més va evidenciar la seva llunyania amb el seu pretès soci, el PSC. I és que Albiach també va insistir en el seu rebuig d’ampliar l’aeroport de Barcelona-el Prat. "Generarà un terç més d’emissions i portarà 20 milions de turistes més", va apuntar. Els morats aposten per "seguir l’exemple d’altres grans ciutats europees com Marsella, Roma o Londres" i apostar per una millor interconnexió dels aeròdroms de Girona o Lleida-Alguaire amb la capital catalana.

Máxima prioritat a la vivenda

No al Hard Rock, no a l’ampliació de l’aeroport o a la de la B-40 i sí a fer de la vivenda una de les seves màximes prioritats de cara a la pròxima legislatura. I és que Albiach va denunciar que Catalunya viu una "emergència habitacional" i per revertir-la va enumerar una bateria de mesures "urgents", entre les quals destaca una "construcció massiva" d’habitatge públic.

La líder dels morats va fer una crida a combatre des d’un hipotètic govern d’esquerres la situació de "precarietat" que sobretot "pateixen els joves" que "no poden pagar-se el lloguer" ni tenir unes condicions d’habitatge dignes. El seu pla passa per incrementar el parc d’habitatge públic, per la via de l’edificació, així com per incentivar que actuals i futurs propietaris privats posin al mercat els seus pisos.

Pretén fer-ho amb un impost sobre vivendes buides amb què confia frenar les pulsions "especulatives" del mercat. En aquesta lògica de frenar l’especulació, els Comuns pretenen crear una immobiliària pública, que intermediï sense alimentar pujades de preus. També regulant els lloguers de temporada i evitant així que incrementin preus.

En termes pressupostaris, Albiach advoca per doblar l’actual pressupost que la Generalitat destina a habitatge i arribar a l’equivalent a l’1% del PIB català. I va carregar contra la falta d’implicació de l’actual Govern d’ERC en aquesta matèria. "Aragonès ha sigut incapaç de complir aquest objectiu en tota la seva legislatura", va afirmar.

Contra la repetició electoral

Notícies relacionades

Albiach va ser explícita amb la seva política de pactes, defensant que la seva prioritat passa per armar un tripartit al costat del PSC i ERC. És "l’única fórmula que suma", va afirmar. Precisament ahir Illa va obrir la porta, per primera vegada des que va arrencar la campanya, a l’esmentada possibilitat. "És una fórmula possible", va afirmar.

Conscient Albiach que els republicans poden ser reticents a aquest alineament, va insistir que "ningú hauria de cometre la irresponsabilitat de portar-nos a una repetició electoral", perquè això equival "a dir a la gent que no sap votar, que s’ha equivocat". Albiach va acudir a l’acte acompanyada pel seu número 2, el també alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i del diputat al Congrés i ex tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello. També va destacar la presència del número 3 per Barcelona, Andrés García Berrio, així com la diputada i número quatre, Susana Segovia.