Trobada amb els lectors

Turull: "Sols Puigdemont ha mantingut la dignitat com a president aquests anys"

El secretari general de Junts reivindica en un acte d’EL PERIÓDICO que el seu partit "prioritza" Catalunya en contraposició al PSC, al qual acusa d’estar al servei de Sánchez

Turull: "Sols Puigdemont ha mantingut la dignitat com a president aquests anys"

Margot Canavaggia CARLOTA CAMPS

4
Es llegeix en minuts
Margot Canavaggia // Carlota Camps

Amb el focus mediàtic més posat a la Moncloa i en la decisió de Pedro Sánchez que en la campanya electoral catalana, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va participar ahir en el cicle d’entrevistes Catalunya decideix, organitzat per EL PERIÓDICO i oficiat pel director Albert Sáez, on va voler posar en valor que la seva "prioritat" és Catalunya, en contraposició al PSC, a qui va acusar d’estar al servei del president del Govern. "Aquests dies s’ha vist clarament que la campanya del PSC està construïda a base de mítings de suport al PSOE i a Sánchez, i no en els temes que importen a Catalunya", va etzibar.

Davant una nombrosa representació de les files de Junts, amb la presidenta del Parlament, Anna Erra; la número dos de la llista, Anna Navarro; el regidor de Barcelona, Xavier Trias; el diputat al Congrés, Eduard Pujol; l’exportaveu del Govern i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, Turull va reivindicar que l’expresident i candidat de Junts, Carles Puigdemont, "té la nació al cap i al cor", mentre que, segons la seva opinió, el candidat socialista, Salvador Illa, té "el cap i el cor en Sánchez".

Poc abans que Sánchez anunciés que continuarà al capdavant del Govern, després de cinc dies sospesant dimitir per la denúncia del sindicat Manos Limpias a la seva dona per tràfic d’influències, una campanya d’"assetjament" de la dreta i la ultradreta, el secretari general va advertir que Junts es mou en funció del compliment de l’acord segellat el novembre passat a Brussel·les i que en cap cas l’aprovació de la llei d’amnistia pot estar sotmesa al xantatge parlamentari perquè es tracta d’un compromís prèviament subscrit. "Si algú es pensa que ens tenen segrestats està equivocadíssim", va proclamar durant la cita, responent a les preguntes de la cap de la secció de Política, Júlia Regué, i de la redactora que cobreix la informació política de Junts, Carlota Camps.

La restitució de Puigdemont

En l’acte, celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau, Turull també va afirmar que la legislatura que s’inaugurarà a Catalunya després de les eleccions del pròxim 12 de maig ha de ser la de la restitució de Puigdemont com a president de la Generalitat, mentre va reivindicar que ell ha sigut l’únic cap del Govern que "ha mantingut la dignitat del càrrec tots aquests anys". Un dard contra l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, però de manera sutil també contra el seu antecessor, Quim Torra, que va ser proposat pel seu partit.

En aquest sentit, el dirigent postconvergent va assegurar que l’amnistia és una "victòria" contra la "repressió" al moviment independentista i que l’eventual recuperació de la presidència de la Generalitat seria l’esmena de la suspensió de l’autonomia amb l’article 155 de la Constitució.

El veto al PSC

Interrogat pels possibles pactes postelectorals davant el risc de bloqueig que detecten algunes enquestes, Turull va apostar per refer una majoria independentista, mentre que va rebutjar qualsevol pacte amb el PSC a la Generalitat. "Illa mai ha aixecat un dit per tot el que pateixen els catalans", va argumentar, fent referència a la seva etapa com a ministre de Sanitat durant la pandèmia i mirant de concloure el debat obert per Aragonès el cap de setmana passat, en una entrevista en aquest diari, en la qual assegurava que el PSC i Junts pactarien si obtenen a les urnes una majoria suficient. "No s’ho creu ni a ERC que pactarem amb el PSC", va aclarir.

En aquest punt, Turull va donar per fet que si Junts pot optar a la presidència mirarà de formar un nou Govern "netament independentista". Però, en canvi, no va voler donar per segurs els seus vots al candidat republicà. Turull va avisar que dependrà del "programa electoral que plantegin" i, recordant la seva sortida del Govern el 2022, va avisar que exigiran "garanties" per forjar un nou acord. "Ja estem escarmentats", va dir, malgrat advocar per guardar "a la tauleta de nit" els retrets dels últims anys.

Durant la sessió, Turull també va deixar clares les opinions del seu partit a propòsit dels temes més actuals en l’agenda ciutadana i en els quals EL PERIÓDICO centra aquesta campanya electoral.

Si bé la sequera a Catalunya és una preocupació majoritària, el secretari va destacar que "els turistes no són els culpables del problema" i va demanar "actuar amb sentit comú i trobar un equilibri" en les restriccions de consum d’aigua. Quant a l’emergència habitacional, el secretari general va demanar realitzar una anàlisi exhaustiva de la situació, però va atribuir la "pujada notable dels preus" a l’alta demanda en relació amb la baixa oferta, per la qual cosa va reclamar no criminalitzar aquelles persones que tenen segones residències.

Notícies relacionades

També va posar en valor Turull el pacte amb el PSOE per al traspàs de les competències en immigració a Catalunya, tot i que encara es desconeix la concreció d’aquest acord pendent del redactat i la posterior aprovació al Congrés, però en el qual va deixar clar que Junts vol apostar per crear "una agència catalana de la immigració" per "realitzar l’acompanyament del migrant durant tot el procés".

Quant a la situació de l’economia, Turull va sentenciar que "la pressió fiscal de Catalunya és de les més altes d’Europa" i va defensar que toca abaixar els impostos, en especial el de successions, per "no penalitzar la cultura de l’esforç".