Xoc entre Espanya i l’Argentina

Ressentiment contra Sánchez

Ressentiment contra Sánchez
4
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Pedro Sánchez ha seguit els passos del president colombià, Gustavo Petro. El gener passat, el president argentí, Javier Milei, va declarar en una entrevista que el president colombià "és un assassí comunista que està arruïnant el seu país". El 27 de gener, el Govern de Colòmbia va retirar el seu ambaixador a Buenos Aires, Camilo Romero, que va tornar després a la capital argentina.

Però Milei hi va tornar i en una entrevista televisiva va atacar de nou a finals de març. "La carnisseria que és Veneçuela, és veritablement inaudit, igual que l’illa-presó Cuba. Després, hi ha altres casos que van camí de... ¿no? Com el cas de Colòmbia amb el senyor Petro, que diguem-ne... bé, massa no es pot esperar d’algú que era un assassí terrorista, ¿no? Comunista".

El Govern colombià va retirar novament el seu ambaixador i va expulsar diplomàtics argentins residents.

Però en aquesta entrevista també dirigia Milei els seus dards contra el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, de qui va dir: "Que un ignorant com López Obrador parli malament de mi m’enalteix".

¿Quin és el fil que uneix la croada contra Petro, López Obrador i Sánchez? Resposta: el Govern de Benjamin Netanyahu. En els tres casos, Milei pren nota de les discrepàncies de tots tres amb l’ofensiva d’Israel a Gaza.

"Tot el que està fent ho fa dins de les regles de joc. Israel no està cometent un sol excés", va declarar en aquesta entrevista televisiva de finals de març. En aquell moment no hi va incloure Sánchez.

Però l’ocasió no es faria esperar quan Alejandro Abascal, el líder de Vox, li va dir en la primera setmana de maig les paraules que havia pronunciat en una reunió interna del PSOE de Salamanca el ministre Óscar Puente, que va exposar les habilitats de líders com Milei o Trump que connecten per la seva espontaneïtat. "Us recordeu quan va sortir no sé en quin estat previ a la ingesta o després de la ingesta de no sé quines substàncies. Jo vaig dir que era impossible que guanyi les eleccions, avui ha cavat la seva fossa. Doncs no", va assenyalar.

El mateix dia, el 4 de maig, l’Oficina del President de la República Argentina va emetre un comunicat en el qual apuntava que la gestió de Pedro Sánchez té problemes més importants dels quals ha d’ocupar-se, "com les acusacions de corrupció que cauen en la seva dona, assumpte que el va portar fins i tot a avaluar la seva renúncia".

Amb tot el 6 de maig, el portaveu del Govern, Manuel Adorni, va explicar que l’enfrontament "es va acabar" i "no té per què escalar". Però la menció de la dona de Sánchez al comunicat oficial reflectia la realitat: la pinça Abascal-Milei contra Sánchez, amb el nom de Begoña Gómez, ja era al full de ruta.

És a dir: el tema de Begoña Gómez formaria part de les paraules de Milei durant la seva participació estel·lar en l’acte dels líders de la ultradreta europea de llançament de la campanya de les eleccions del 9J, el 19 de maig.

Crucifixió per Gaza

No menys important seria la crucifixió de Sánchez per la seva línia a Gaza, a saber, assenyalar reiteradament els seus dubtes sobre el compliment del dret humanitari internacional.

Vox sempre ha comptat amb el suport de l’Ambaixada d’Israel a Madrid. I en aquesta ocasió, per a l’acte de Vox a Vistalegre, patrocinat per la ultradreta europea, el Govern israelià va enviar el ministre de la Diàspora i Combat contra l’Antisemitisme, Amichai Chikl.

El cap de setmana passat, el ministre va declarar que Pedro Sánchez és "un dels pitjors líders polítics del món". Va explicar que el considera fins i tot "responsable" que hi hagi "més víctimes" a Gaza i es retardi l’alliberament dels ostatges, per iniciatives com la de reconèixer a curt termini l’Estat palestí.

L’historiador Felipe Pigna, que ha passat uns dies a Madrid per presentar el seu llibre Los mitos de la historia argentina estima que és perfectament plausible que Milei i Abascal pactessin la línia d’atac a Begoña Gómez.

Notícies relacionades

"Milei és un provocador. S’està postulant com el líder de l’extrema dreta mundial. L’impacte de les coses que diu a la premsa internacional és immediat. No m’estranyaria en efecte que hi hagués una divisió de treball entre Milei i Abascal perquè el tema de la dona del president Sánchez l’assumís el president argentí", apunta Pigna.

Al traslladar la picabaralla al camp diplomàtic, Sánchez aprofitarà el circ de cara a la seva compareixença de demà al Congrés dels Diputats, en què tenia previst parlar de la seva dona i defensar-la de les acusacions del PP. Ara el cas ja té una altra dimensió.

Temes:

Gaza Govern