Propostes electorals

El PSC promet impulsar el nou finançament els 100 primers dies

Parlon diu que el partit ja treballa en la seva reforma 

Els socialistes es comprometen a aplicar 10 mesures en tres mesos si lideren el Govern

El PSC promet impulsar el nou finançament els 100 primers dies

Sara González

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

"No volem ni els 100 primers dies de gràcia". Amb aquest termini com a referència, el PSC s’ha compromès a impulsar fins a 10 propostes, entre d’altres el nou model de finançament, si aconsegueix liderar el pròxim Govern de la Generalitat. L’executiva de Salvador Illa va aprovar ahir els seus compromisos per demanar el vot el 12 de maig. El pacte perquè Catalunya compti amb un sistema de recursos "més just" però que "no posi en risc la cooperació territorial" és la joia de la corona.

"Ja estem treballant en el nostre model", va avançar la portaveu del partit, Núria Parlon. El PSC rebutja un model a la basca com el que reclama Pere Aragonès, però defensa la creació d’un consorci tributari de gestió compartida entre l’Estat i la Generalitat que admet que no serà fàcil que rebi l’aval, ja no només dels seus rivals polítics de dins i fora de l’independentisme, sinó de tots els socialistes. Una de les cartes que jugarà Illa és tenir fil directe amb la Moncloa per fer creïble que pot arrencar un nou sistema.

A més del finançament, en aquells tres primers mesos que solen estar reservats a l’adaptació del nou govern, els socialistes prometen també destinar el 2% dels pressupostos a Cultura i que la política lingüística depengui de Presidència. No obstant, posen èmfasi que, malgrat que el català ha de ser "la matriu" del sistema educatiu, cal garantir l’aprenentatge de l’anglès. "Oposar-se al trilingüisme a l’escola és restar oportunitats a qui no s’ho pot pagar", va replicar Parlon davant les crítiques dels independentistes que acusen el PSC d’abandonar el model d’immersió per adoptar el sistema defensat per Ciutadans.

En aquells 100 primers dies situen també altres de les promeses que ha fet Illa en les últimes setmanes, com crear una unitat especial dels Mossos per combatre la multireincidència i les ocupacions il·legals, i una comissaria de la dona per fer front a les violències sexuals, l’equiparació de les ajudes de les famílies monoparentals que reben les nombroses o un pacte per a la salut per destinar el 7% del PIB a sanitat.

Decret antisequera

Notícies relacionades

En aquest paquet per al primer tram del mandat inclouen un pla per renovar els habitatges que tinguin més de 50 anys, blindar per llei l’índex de referència de les ajudes socials d’acord amb l’increment del cost de la vida i la creació del comissionat de l’autogovern encarregat de fer una auditoria a l’estat dels serveis públics. Illa ja va anunciar que la primera mesura que prendria si és president és un decret òmnibus per destinar 3.500 milions d’euros a curt, mitjà i llarg termini per fer front a la sequera.

El leitmotiv de la campanya del PSC és que cal obrir una nova etapa per donar carpetada a una "dècada perduda" en què les decisions des del Govern s’han pres "tard i malament", a més de fer-ho amb "deslleialtat" amb l’àmbit municipal..