Ángel Víctor Torres: "L’important és si el procediment va ser legal"

Ángel Víctor Torres (Arucas, 1966), ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica.

Ángel Víctor Torres: "L’important és si el procediment va ser legal"

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts

¿Què li sembla que el cridin a declarar en la comissió d’investigació pel cas Koldo?

Quan va saltar aquest assumpte, el primer partit que va aprovar demanar una comissió d’investigació va ser el PSOE. Espero que hi anem tots els presidents i diguem com van ser les coses, que el PP no posi pegues al fet que hi vagi la de Madrid, el de Galícia i els de la resta de les comunitats, perquè tots patim un moment molt difícil.

¿Li va trucar Koldo García perquè contractés amb l’empresa de la trama investigada?

No. Però ens trucaven alcaldes de tots els colors, diputats, empreses i institucions de tot arreu. A les Canàries, es va gestionar a través del Servei de Salut. El material va arribar, es va pagar més barat que en altres llocs i, per tant, l’expedient és correcte. És legal.

¿Vostè diu que no ha tingut cap contacte amb García?

Es posa molt èmfasi en qui va trucar a qui, però jo crec que l’important és si els procediments són reglats o irregulars, i perseguir aquell que hagi comès una il·legalitat. Si hi va haver comissionistes que es van lucrar del dolor, que ho paguin. Per això soc exigent amb el PP; no ho està fent amb la presidenta de Madrid. He dit clarament com va ser la gestió per contractar aquesta empresa. El material va arribar durant els primers mesos de la pandèmia.

La Fiscalia Europea investiga aquests contractes. ¿Tem que pugui acabar trobant alguna irregularitat?

Cap. Mai vaig ordenar que es contractés una empresa o una altra. Va aconseguir els serveis tècnics i funcionarials, que van fer un treball tremend. Un moment difícil, calia buscar material; empreses que venien begudes alcohòliques van passar a vendre hidroalcohòliques; les que mai havien fet mascaretes les van fer; les que feien parabrises, respiratoris. No podem oblidar allò. Alguns sembla que s’han oblidat per fer malbé en el polític.

¿La comissió hauria de citar tots els presidents durant la pandèmia, inclòs Feijóo?

Incluido Feijóo. El PP, que està sent tremendament dur amb el Govern, després s’absté al Congrés perquè s’investigui o es requereixi tots els presidents. Tota acusació del PP al Govern o als presidents socialistes queda deslegitimada quan és incapaç de votar a favor d’investigar els del PP.

¿Per a quan la reforma de la llei d’estrangeria i com distribuiran els menors no acompanyats que arriben a les Canàries?

Estem avançant amb reunions amb el Govern de les Canàries i amb partits polítics, perquè això acaba a les Corts Generals. Es modificarà l’article 35 de la llei i hem d’establir els criteris que hauríem de portar a una conferència sectorial on estan totes les comunitats per proposar una distribució dels menors. Ara estem determinant les quotes, les possibilitats dels territoris i acabant aquest treball amb el Ministeri d’Infància. Espero tenir-ho rematat en dues setmanes.

Notícies relacionades

¿Confia a tenir el consens?

Podem tenir un acord sobre la proposta, però no es desenvoluparà sense suport polític previ. No tramitarem la llei sense un ampli consens. És una modificació històrica d’una competència autonòmica, mai havíem estat tan a prop. El Govern recolzarà el text acordat. ¿El PP acceptarà la imposició als seus territoris de Vox, que diu que mentre governi no acollirà immigrants d’altres llocs? S’hi haurà de posicionar.