Reestructuració interna

La Zarzuela fitxa per primera vegada una dona per a un lloc rellevant

María Dolores Ocaña serà la nova cap de la Secretaria de la Reina en substitució del general José Manuel Zuleta, que fa 20 anys que està amb Letizia

La nova responsable arriba al càrrec després d’haver dirigit l’equip jurídic del Ministeri d’Educació

La Zarzuela fitxa per primera vegada una dona per a un lloc rellevant

PILAR SANToS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Casa del Rei ha preparat una reestructuració interna i, a partir del 30 d’abril, la Direcció de la Secretaria de Sa Majestat la Reina recaurà sobre l’advocada de l’Estat María Dolores Ocaña. Substituirà en aquest lloc el general José Manuel Zuleta, també duc d’Abrantes. És la primera vegada que una dona arriba a un lloc tan rellevant a l’organigrama intern de la Zarzuela.

Zuleta, de 63 anys, treballa en la direcció de l’Estat des de mitjans dels anys 90. La primera etapa va treballar en llocs a la Guàrdia Reial, el Quart Militar i Protocol i, després del matrimoni de Felip i Letizia, es va convertir en mà dreta de la Princesa d’Astúries. Calia perfilar el paper de Letizia dins de la família reial. No era fàcil: havia de tenir la seva pròpia agenda pública sense trepitjar (llavors) la de la reina Sofia i les de les infantes Cristina i Elena. Va ser llavors quan van decidir trobar un buit recolzant la investigació de les malalties rares i la salut mental.

El 29 d’abril vinent, la vigília del dia que comenci a treballar oficialment a la Zarzuela, Ocaña complirà 51 anys, així que té pràcticament la mateixa edat que Letizia, que aquest setembre celebrarà els 52. La direcció de la Reina és un dels 11 llocs de l’equip directiu de la direcció de l’Estat i entre ells només un altre està ocupat per una altra dona, Beatriz Rodríguez (52 anys), que és la interventora.

Currículum potent

La nova cap de la Secretaria de la reina Letizia arriba al lloc des del Ministeri d’Educació i Formació Professional, en el qual, des del 2020, ha sigut la màxima responsable de l’equip d’advocats de l’Estat que treballa en el Departament. Entre el 2018 i el 2020, va ser sotssecretària del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, dirigit per Luis Planas. En aquests llocs ha tingut l’oportunitat de coincidir amb la seva nova cap en comptats actes públics.

En la seva etapa anterior, que va ser fora del Govern, també va ocupar llocs rellevants, entre altres, com a advocada de l’Estat en cap a Zamora, davant els jutjats centrals del contenciós administratiu de l’Audiència Nacional i a la Delegació del Govern a Madrid.

Notícies relacionades

En el perfil d’Ocaña a Linkedin, la xarxa social amb els currículums professionals, en l’apartat d’habilitats es llegeix que té "capacitat de lideratge", "motivació per al treball en un entorn honest i cooperatiu" i un "caràcter que facilita un entorn agradable i positiu de treball".

Aquest canvi arriba tot just un mes i mig després de l’aterratge a la Zarzuela de Camilo Villarino com a cap de la Casa. Així mateix, Villarino també ha decidit reestructurar altres departaments: el cap del Gabinet de Coordinació i Planificació, que en aquests moments està a càrrec d’Emilio Tomé de la Vega, recaurà en el general de divisió Juan Carlos Díez; i la direcció d’Administració, Infraestructures i Serveis, que ocupa Isaías Peral, també serà renovada tot i que encara no es coneix el nom del substitut. Peral ja ocupava aquest càrrec amb Joan Carles I, ja que va ser nomenat el desembre del 2006.

Temes:

Zarzuela Govern