Camí de les urnes

Aragonès acusa Illa de voler un «cafè aigualit i descafeïnat per a tothom»

El president es defensa de les crítiques al model de finançament singular per a Catalunya i demana no «conformar-se amb millores petites»

Aragonès acusa Illa de voler un «cafè aigualit i descafeïnat per a tothom»

Carlota Camps

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Un cafè aigualit, descafeïnat i per a tothom» davant un «model singular» que acabi «amb una situació injusta». Sota aquesta dicotomia, i interpel·lant directament el PSC i Salvador Illa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va defensar ahir la proposta de finançament singular que el seu Govern va posar la setmana passada sobre la taula i es va defensar de les crítiques dels últims dies de populars i socialistes. Així, en una conferència en el Col·legi d’Economistes de Catalunya i buscant el cos a cos amb els socialistes a un mes i mig per a les eleccions catalanes, Aragonès va reclamar que Catalunya necessita un «finançament ambiciós i singular» i va demanar no «conformar-se amb millores petites».

«Acabar amb una situació injusta mai és un privilegi, és una obligació», va asseverar, insistint que es tracta d’una proposta de «model singular» com la que tenen el País Basc o Navarra. «Ni més, ni menys», va reblar. «¿Per què els sembla bé mantenir-lo? ¿Per què no podem administrar els nostres recursos?», es va preguntar, fent referència al «peatge» del dèficit fiscal –que el Govern xifra en 22.000 milions–, i atribuint als socialistes no voler estudiar la proposta per no «molestar Isabel Díaz Ayuso o García Page».

Sin embargament, i malgrat les reticències del PSOE, Aragonès es va mostrar convençut que es podrà negociar, aprofitant el «context» política i la «finestra d’oportunitat» que considera que existeix amb la dependència de Pedro Sánchez dels independentistes al Congrés dels Diputats.

En aquest sentit, el president i candidat d’ERC a les eleccions del 12 de maig vinent, va recordar que les últimes negociacions amb els socialistes han donat fruits en l’àmbit del procés com els indults, la derogació de la sedició del Codi Penal o l’amnistia, però també en altres matèries com el traspàs de Rodalies, la condonació d’una part del FLA o el traspàs de l’ingrés mínim vital (IMV). «Els impossibles d’ahir són una realitat avui», va afirmar.

Diferències amb Mas

Notícies relacionades

Amb tot, el republicà va diferenciar la situació actual de l’última proposta de pacte fiscal que va encapçalar el llavors president Artur Mas i que va rebre un cop de porta de la Moncloa, llavors sota el comandament Mariano Rajoy. «El 2012 la porta estava tancada, ara el context és una finestra d’oportunitat», va insistir el president. No obstant, també va advertir que les portes no estan «permanentment obertes», per la qual cosa va demanar no deixar-ho passar. «Si no ho aprofitem, ho lamentarem», va recalcar.

D’altra banda, Aragonès també va aprofitar la seva conferència per intentar rebatre el discurs que atribueix a l’independentisme haver provocat una «dècada perduda» per a la comunitat en termes econòmics. «Catalunya no està en decadència», va afirmar, i va demanar també no «caure en el triomfalisme i la complaença», però sí que va instar a tenir més «autoconfiança» i «autoestima».