La Moncloa creu que el Govern sols busca confrontar amb el PSC

El Govern central titlla d’electoralista el pla de l’Executiu tot i que mostra voluntat negociadora en un marc multilateral

La Moncloa creu que el Govern sols busca confrontar amb el PSC

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts

El Govern rebaixa el xoc amb ERC a compte del finançament "singular" que reclama el Govern. Ni tan sols li atorga gaire crèdit a la proposta al considerar que es tracta d’una posició de màxims pel context electoral. La proposta té caires d’inconstitucionalitat, segons fonts de la Moncloa, tot i que en públic miren de fer equilibris per no entrar en el terreny de la confrontació.

Els col·laboradors de Sánchez entenen que la proposta busca escenificar un xoc amb el candidat dels socialistes catalans, Salvador Illa. Amb tot, es tracta d’una mesura en la qual fa mesos que els republicans treballen i s’anava a presentar en les negociacions per als Pressupostos Generals de l’Estat, als quals l’Executiu va renunciar per la falta de garanties per tirar-los endavant en el context electoral de les catalanes.

En les últimes hores, el Govern ha mirat de mostrar voluntat negociadora, refredant la proposta però amb compte de no tancar cap porta. Tant és així que ha ofert una contraproposta. Es tractaria d’un nou càlcul més favorable per a Catalunya, però sempre com a fruit d’un acord per a la reforma del model de finançament autonòmic. Segons expliquen els col·laboradors del president, estan disposats a compensar Catalunya "reconeixent les seves competències singulars". Principalment, segons enumeren, per la policia autonòmica (Mossos), en matèria penitenciària i en justícia.

El seu argument és que Catalunya compta amb la singularitat de gestionar un bon nombre de competències pròpies, per la qual cosa mereixeria un finançament "diferent" de l’actual. Aquesta via té la "dificultat" afegida de dependre d’un acord amb el PP, que governa en 11 de les 17 autonomies.

Notícies relacionades

Per la seva banda, ERC i Junts van elevar ahir el to contra l’Executiu al Congrés. La portaveu de la formació postconvergent, Miriam Nogueras, va etzibar a Sánchez; "Vostès continuaran sense pagar a Catalunya, i continuaran xuclant els ciutadans catalans, independentistes i no independentistes". Després d’escoltar-la amb l’orellera a l’orellera, el president es va mostrar sorprès i va defensar que, des que va arribar a la Moncloa, Catalunya ha rebut "un 40% més de mitjana" que amb l’administració de Rajoy (PP).

La coportaveu republicana, Teresa Jordà, va denunciar l’"espoli fiscal" que, segons la seva formació, pateix Catalunya, i va reclamar un "model de finançament just i conforme" al potencial del territori. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va admetre que és necessària una reforma del sistema de finançament autonòmic, però va recordar que aquesta haurà d’aconseguir un acord que incumbeixi totes les comunitats autònomes i que respecti la Constitució i els estatuts d’autonomia, informa Miguel Ángel Rodríguez..