El PP torna a posar fre a la renovació del Poder Judicial

González Pons assenyala que el Govern "no pot jugar alhora a humiliar els jutges" i a renovar el CGPJ

El PP torna a posar fre a la renovació del Poder Judicial

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP torna a allunyar-se de la taula de negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i això que hi està mediant ja la Comissió Europea, tal com havia demanat el partit d’Alberto Núñez Feijóo. El vicesecretari d’Institucional, Esteban González Pons, ha afirmat que amb l’aprovació, avui, del definitiu text de la llei d’amnistia del procés, el PP no pot negociar en paral·lel amb Pedro Sánchez el Poder Judicial. Aquest òrgan porta més de cinc anys caducat i la representació dels jutges actualment respon a la majoria absoluta que Mariano Rajoy (PP) va obtenir el 2011.

Pons ha dit a Bucarest (Romania), on està participant en el congrés del Partit Popular Europeu (PPE), que l’amnistia, la principal exigència de Junts al PSOE per donar-li suport al Congrés, suposa una "humiliació" per als jutges i el PP, ha afegit, no pot donar-li una "excusa" a Sánchez perquè sembli que "està de part dels jutges".

"Escollir bàndol"

"El Govern no pot jugar al mateix temps a humiliar els jutges i a renovar el Consell. O s’està contra els jutges o s’està a favor dels jutges, i el que al Govern no li permetrem és que ataqui els jutges amb Junts i els defensi amb el PP", va respondre a la pregunta de la premsa sobre si l’aprovació avui, en la comissió de Justícia, de la mesura de gràcia dificulta la renovació del poder judicial. "[El Govern] ha d’escollir bàndol, si està de part dels jutges o en contra dels jutges. I em temo que entre avui i demà dirà que està contra els jutges".

"És molt difícil arribar a un acord sobre el CGPJ amb algú que alhora està humiliant, desautoritzant i obligant el Tribunal Suprem a corregir-se, trencant la divisió de poders. Aquí en el congrés del PPE ningú entén ni entendrà que el Govern humiliï el Suprem i no entendrien que nosaltres facilitéssim l’excusa de posar-se al costat dels jutges quan en realitat és el primer enemic dels jutges a Espanya", va rematar el popular.

La cita amb Reynders, en l’aire

Pons ha assistit aquest any a dues reunions amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, de mediador. A la taula, per part de l’Executiu va acudir Félix Bolaños, ministre de Justícia i de Presidència. La tercera trobada entre els tres estava prevista per al 13 de març. Preguntat en concret si anirà a aquesta cita, el vicesecretari va respondre: "Veurem què passa demà".

Notícies relacionades

En privat, alts càrrecs del PP no mostraven gaire optimisme per la renovació del CGPJ i des d’ahir Pons, amb l’excusa de l’aprovació de l’amnistia presumptament avui, ja ha oficialitzat aquest recel.

El CGPJ porta cinc anys amb el mandat caducat i tant Feijóo ara com Pablo Casado, el seu antecessor en la presidència del PP, han anat argumentant per molt diverses raons la seva negativa a desbloquejar la renovació del CGPJ: des que Podem (quan estava en el Govern de coalició) criticava Joan Carles I, allà pel 2020, fins que s’anava a aprovar la derogació de la sedició (octubre del 2022).