Baròmetre del CIS

Feijóo remunta i empata amb Sánchez després del ‘no’ a l’amnistia

El PP arrabassa un punt al PSOE l’últim mes i els republicans dupliquen el seu avantatge sobre el partit de Puigdemont

L’economia se situa en primer lloc entre les preocupacions dels espanyols 

Feijóo remunta i empata amb Sánchez després del ‘no’ a l’amnistia
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El revés a la llei d’amnistia del procés al Congrés ha donat aire al PP i ha frenat la recuperació del PSOE. El baròmetre del febrer del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el primer des que Junts va tombar la norma i va obligar el PSOE a continuar negociant esmenes sobre el terrorisme, situa en empat tècnic Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez, amb dues dècimes d’avantatge per al líder del PP, que recupera amb això la primera posició després d’haver-la perdut en el sondeig del gener.

Els populars aconseguirien ara el 33,2% dels vots en unes eleccions generals, cosa que significa que han pujat un punt l’últim mes, davant el retrocés en vuit dècimes que han patit els socialistes, que es queden en el 33% dels sufragis. Si al gener Sánchez treia dos punts a Feijóo, ara el cap de l’oposició té dues dècimes més que el president del Govern, a qui el rebuig de Junts de l’amnistia el va portar a plantejar, per després desdir-se, una possible reforma legal per escurçar els terminis d’instrucció de les causes judicials a canvi de no retocar la llei.

A l’enquesta del gener, el CIS va situar els socialistes de nou per davant del PP després de dos mesos amb Feijóo en primera posició. En paral·lel, Sumar es ressentia de la ruptura amb Podem i Junts capitalitzava el seu protagonisme sent l’únic aliat de Sánchez que millorava les seves expectatives. Un mes després s’ha girat la truita per a gairebé tots. Sumar arriba al 10,2% dels vots després d’esgarrapar mig punt des del gener, el mateix registre que perd Vox, que es queda amb el 7,9% de les paperetes. També Podem experimenta una lleu millora (2,9%).

En el pols entre ERC i Junts també hi ha un tomb rellevant, i és que el veto a l’amnistia passa factura al partit de Carles Puigdemont i permet als republicans, que sí que van recolzar la norma al Congrés, arrabassar-los mig punt. Així doncs, la distància entre les dues forces és ara d’un punt a favor d’Esquerra, que se situa en el 2% dels vots davant l’1% que aconseguiria JxCat.

Clar desgast

En aquest nou estudi, elaborat a partir de 3.926 entrevistes telefòniques, Sánchez pateix un clar desgast en els paràmetres que l’avaluen i baixa 4,8 punts el percentatge d’enquestats que el prefereix com a cap de l’Executiu, quedant-se en el 25,6%. El segueixen com a favorits per ocupar la Moncloa Feijóo (17,2%) i Yolanda Díaz, a gran distància, amb un 7,2%.

Això sí, la també vicepresidenta segona és la dirigent més ben valorada d’un grup que no supera l’aprovat, tot i que per escàs marge; Díaz és puntuada amb un 4,27, Sánchez amb un 4,25, Feijóo amb un 4,18 i el president de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,76.

Notícies relacionades

Sánchez també perd en l’índex de confiança, perquè ara el 29,7% té "molta" o "bastanta" confiança en ell, 4,8 punts menys que fa un mes, al mateix temps que creixen els que menys confien en el president, fins al 68,5%. Per la seva banda, Feijóo eleva lleugerament el grau de confiança fins al 25,9% (un punt més) i redueix en la mateixa proporció la seva desconfiança, fins al 72,4% dels entrevistats.

Com en cada baròmetre mensual, el CIS pregunta per les principals preocupacions dels espanyols. Els problemes econòmics se situen en primer lloc (27,4%), seguits "dels problemes polítics en general" i l’atur, tots dos amb el 22,3%. A més, només el 28,6% qualifica de "bona" o "molt bona" la situació econòmica d’Espanya davant el 59,2% que la considera "dolenta" o "molt dolenta". Els problemes de l’agricultura, ramaderia i pesca figuren en la part baixa de la taula (2%), seguits de la llei d’amnistia (1,8%), que se situa al lloc 28è de la relació d’inquietuds. n

Temes:

Sumar PSOE