La gestió de l’aigua marca les eleccions

Després de 42 mesos de sequera, gairebé tots els partits que aspiren a governar Catalunya llancen propostes per encarrilar les conseqüències del canvi climàtic.

La gestió de l’aigua marca les eleccions

guillem costa

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Després de 42 mesos de sequera, la gestió de l’aigua és una de les qüestions que marca la campanya electoral. Les diferències ideològiques s’evidencien en les propostes que els partits porten en els seus programes sobre com gestionar de manera eficient aquest recurs. ¿Però com afronten la lluita contra la crisi climàtica els que aspiren a governar Catalunya? Hi ha idees semblants i altres de contràries entre elles, però gairebé tots els partits llancen propostes per encarrilar les actuals conseqüències del canvi climàtic.

Diverses entitats, en les últimes setmanes, s’han pronunciat per exposar les seves demandes de cara a la pròxima legislatura. Renovem-nos, una plataforma centrada a reduir emissions i desenvolupar les energies renovables, exigeix una vicepresidència de transició ecosocial que impregni el treball de tots els departaments del nou Govern, una cosa que en el PSC donen per fet que és viable, ja que hi ha un model similar en el Govern liderat per Pedro Sánchez. Altres entitats defensen que es recuperi una conselleria de Medi Ambient i que aquestes competències deixin de compartir espai amb les d’agricultura i ramaderia.

La Xarxa de Conservació de la Natura ha llançat 60 propostes entre les quals destaquen diverses mesures per assegurar la protecció dels ecosistemes, mentre que Aigua és Vida (entitat que el dia 6 organitza un debat al voltant de la sequera) exigeix discutir obertament el model de gestió d’aigua actual. Gairebé tots els partits aposten per infraestructures hídriques que permetin assegurar el proveïment en els pròxims anys, tot i que s’observen diferències destacades a l’hora de gestionar l’aigua.

El PSC, el PP i Vox es mostren a favor d’interconnectar la xarxa d’aigua de Tarragona amb la de Barcelona en casos d’emergència, mentre que Junts eludeix aquesta qüestió. Eugeni Villalbí, d’ERC, assegura que el Govern liderat per Pere Aragonès ha evitat aquest "transvasament encobert" i es posiciona en contra del projecte que reclamen les escoles d’enginyers i economistes. També els Comuns i la CUP rebutgen aquesta infraestructura.

La CUP va més enllà i proposa acabar amb el transvasament del Ter a Barcelona. "En cinc anys, hem de ser capaços d’acabar amb aquest transvasament i apostar per un model de mitigació del canvi climàtic que preservi els recursos disponibles, als rius i a tot arreu", explica Daniel Cornellà.

Augment de temperatures

A part d’afrontar la crisi hídrica, el pròxim Govern tindrà el repte de reduir les emissions, plantejar mesures d’adaptació a l’augment de temperatures o a la pujada del nivell del mar. Sílvia Paneque, del PSC, que creu que fins ara s’ha perdut molt temps, posa el focus en la transició energètica, igual que Junts i ERC (els republicans destaquen haver desencallat diversos projectes en els últims mesos). Paneque aposta a més per una "reindustrialització verda" i per "un Pla de Barris verds" que converteixin les ciutats en llocs més resilients davant la crisi climàtica.

Notícies relacionades

La transició energètica obre el debat sobre com s’han de desenvolupar els projectes d’energies renovables. En aquest punt, els Comuns remarquen la necessitat de respectar la biodiversitat a l’hora d’instal·lar parcs eòlics o renovables. "Nosaltres defensem una transició energètica justa i una gestió de l’aigua pública, equitativa i eficient. És urgent defensar la biodiversitat i decidir quines infraestructures i desenvolupaments necessitem i quins no", assenyala Enric Bárcena, membre de la candidatura de Jéssica Albiach.

Tant Esquerra com el PSC, els Comuns i la CUP defensen aprovar els estatuts de l’Agència Catalana de la Natura perquè finalment sigui una realitat. El PSC i ERC afirmen que el sector forestal i agrícola ha de tenir veu i vot en aquest òrgan. També hi ha un consens a l’hora de crear una nova llei de residus (hi estan d’acord PSC, ERC, Junts, Comuns i el PP), tot i que la majoria de forces destaquen la necessitat d’aconseguir un consens i no proposar un text com el que va llançar el Govern setmanes enrere, en plena precampanya. La CUP prefereix una llei de prevenció de residus, no de gestió.