El Govern estudia no presentar els Pressupostos sense garanties de Junts

«Governarem amb amnistia o sense», afirma un ministre al veure difícil un acord

El Govern estudia no presentar els Pressupostos sense garanties de Junts

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts
IVÁN GIL

L’Executiu central mantindrà prorrogats els actuals Pressupostos si decau la llei d’amnistia i, amb això, el suport de Junts a uns nous comptes públics. «Governarem amb amnistia o sense», assegura un ministre socialista després de reconèixer les dificultats per arribar a un acord amb els postconvergents que salvi la mesura de gràcia. A la Moncloa es transmet la determinació de seguir endavant encara que es trenqui el pacte d’investidura del partit de Carles Puigdemont, vinculat als primers Pressupostos de la legislatura. En aquest context, des del ministeri d’Hisenda estudien no presentar el projecte dels Pressupostos per al 2024 si no compten amb les suficients garanties de Junts per esquivar una esmena a la totalitat.

En qualsevol cas, aquesta decisió no tindria res a veure amb el bloqueig del PP als objectius de dèficit al Senat aquest dimecres. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va advertir abans de la votació els senadors populars que «s’equivoquen» si pretenen amb el seu veto frenar l’aprovació dels comptes. Malgrat això, fonts del departament que dirigeix Montero sí que reconeixen que sospesen un termini màxim a partir del qual es plantejarien renunciar a la tramitació del projecte de Pressupostos si els seus socis no mostren voluntat negociadora. Si bé eviten precisar-ne la data amb l’argument que «no hi ha res escrit» sobre el límit de l’any en curs en el qual deixaria de tenir sentit aprovar aquests comptes, posen com a exemple els últims Pressupostos del Govern de Mariano Rajoy el 2018. Llavors, el Congrés els va donar llum verda un 24 de maig després de ser presentats a principis del mes anterior.

Entre febrer i març

Notícies relacionades

Abans de topar amb el fre de Junts a la llei d’amnistia, els càlculs del Govern central passaven per presentar els comptes entre finals de febrer i principis de març per aprovar-los definitivament a l’abril. En el millor dels casos per al Govern central, el nou contratemps retardarà almenys 15 dies aquest calendari, ja que es tracta del temps establert per arribar a un acord sobre l’amnistia després de retornar a la Comissió de Justícia. Hi ha la possibilitat que la comissió prorrogui aquest termini 15 dies més, cosa que portaria els Pressupostos del 2024 gairebé a meitat d’any.

En el pitjor escenari, si decau la norma per la qual Junts va decidir recolzar la investidura, la tramitació dels comptes estaria condemnada al fracàs. L’amnistia i els Pressupostos es negocien en taules separades, però estan inevitablement vinculats.