Una negociació al límit

Puigdemont i Cerdán van tancar per telèfon el pacte PSOE-Junts

L’expresident de la Generalitat i el secretari d’Organització dels socialistes van desbloquejar, directament i sense intermediaris, els decrets

Sense intermediaris, l’expresident va tancar l’entesa en conversa amb el secretari d’Organització del PSOE

Puigdemont i Cerdán van tancar per telèfon el pacte PSOE-Junts

JUAN RUIZ SIERRA FIDEL MASREAL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La jornada de dimecres va ser una de les més llargues, agòniques i estranyes que es recorden en els últims anys. Negociacions al límit per evitar que l’endemà augmentés el preu dels aliments i la factura de la llum. Contrapartides d’última hora a Junts per Catalunya sobre matèries amb què gairebé ningú comptava. Els diputats de Podem unint els seus vots al PP i Vox perquè no tirés endavant una norma del Ministeri de Treball, dirigit per Yolanda Díaz, amb qui els morats es van presentar a les generals fa menys de sis mesos. Un sistema de vot telemàtic que va deixar de funcionar quan més es necessitava. Un empat en el recompte. I al final, el partit que lidera Feijóo fent sense voler un "favor" al Govern.

A primera hora del matí, els rostres dels negociadors socialistes traspuaven pessimisme. Les converses amb els postconvergents, els set diputats dels quals eren imprescindibles, no prefiguraven un final feliç.

Santos Cerdán, secretari d’Organització del PSOE i principal interlocutor amb el partit de Carles Puigdemont, tenia febre. Portava mascareta i estava enganxat al telèfon dins de l’hemicicle. El seu entorn explica que va tenir nombroses converses tot el dia amb Jordi Turull, el secretari general dels postconvergents. Tots dos han teixit certa complicitat després de les llargues negociacions a Brussel·les que van culminar en el suport de Junts a la investidura. Però el pacte no acabava de quallar. Tot semblava dirigir-se al no del partit de Puigdemont. El fantasma de la inestabilitat, d’una legislatura ingovernable, semblava cada vegada més pròxim.

Al migdia, Míriam Nogueras, portaveu dels postconvergents, va pujar a la tribuna. "No podem acompanyar-los en aquest error seu (...). Les coses no seran com fins ara", va dir, aturant-se en les crítiques de la seva formació per presumpta invasió de competències, les presses, la inclusió en els decrets de tota mena d’assumptes que no tenien res a veure entre si i la presència d’un article, el 43bis de la llei d’enjudiciament civil, que segons el seu parer podria torpedinar la futura amnistia del procés.

La votació telemàtica

Al celebrar-se el debat a la seu del Senat, la Mesa del Congrés, de majoria progressista, va decidir que la votació havia de ser telemàtica, ja que la Cambra alta compta amb 266 representants davant 350 de la baixa, cosa que complicava que els diputats poguessin prémer els botons del seu escó. Però el sistema de votació va començar a fallar. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, va donar 30 minuts més per votar i va ser en aquests últims minuts quan tot va acabar d’armar-se. Com sempre amb Junts, l’última paraula la va tenir Puigdemont. El pacte es va tancar al límit gràcies a una conversa entre ell i Cerdán.

Notícies relacionades

A canvi que no votessin en contra dels decrets, que incloïen mesures com la rebaixa de l’IVA en els aliments bàsics, la baixada dels impostos sobre el gas i l’electricitat, la pujada de les pensions, la suspensió dels desnonaments i la gratuïtat dels trens, el Govern va donar als postconvergents sucoses contrapartides. El compromís que una futura llei orgànica delegarà a la Generalitat les competències en migració. L’assumpció per part de l’Estat de les bonificacions al transport públic a Catalunya. Una reforma de la llei de societats per propiciar el retorn a la comunitat de les empreses que van marxar el 2017. La publicació "immediata" de les balances fiscals de les autonomies. La rebaixa fins al 0% de l’IVA a l’oli. I l’eliminació de l’article que segons Junts posava en perill la carpetada judicial al procés.

Reunit amb la plana major del seu partit, Turull va explicar que el PSOE li havia demanat perdó per les "formes" durant aquest procés que va acabar en pacte. "Les disculpes no serveixen", va contestar el secretari general de Junts. Nombrosos dirigents socialistes hi concorden. El que va passar dimecres, el "suplici parlamentari", no pot tornar a repetir-se. El Govern ha de prendre’n nota i canviar la seva manera de procedir en una legislatura tan complexa com aquesta, en la qual la coalició del PSOE i Sumar necessita tots els seus aliats en cada votació.