Feijóo continua primer però Sánchez li retalla fins a la meitat el seu avantatge

El PP frena en sec el seu creixement en benefici del PSOE, mentre Sumar es manté malgrat la ruptura amb Podem, i Vox continua caient

Feijóo continua primer però Sánchez li retalla fins a la meitat el seu avantatge
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investidura i la formació del nou Govern han permès a Pedro Sánchez alleujar una mica el desgast que li van produir els pactes amb ERC i Junts. El president ha retallat a la meitat la distància que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, mantenia fa un mes en el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Aquest avantatge del cap de l’oposició és ara d’1,4 punts, quan al novembre era de 2,6 punts. L’enquesta es va elaborar després de la reelecció de Pedro Sánchez, la composició del nou Govern d’Executiu i la ruptura entre Sumar i Podem, durant els primers dies de desembre.

Segons el sondeig, el PP guanyaria de nou les eleccions amb el 33,2% dels vots i el PSOE es quedaria en el 31,8% dels sufragis, cosa que significa que l’últim mes Feijóo ha perdut set dècimes i Sánchez ha millorat mig punt. El CIS frena en sec el creixement dels populars, que en els quatre mesos anteriors s’havien anotat pujades fins a arribar als seus millors registres des que estan en l’oposició. Els socialistes, en canvi, tapen la ferida que els havien produït en les seves expectatives de vot les concessions dels independentistes, com la llei d’amnistia.

El treball de camp d’aquest baròmetre es va realitzar els dies dels diferents actes institucionals que es van organitzar amb motiu del 45è aniversari de la Constitució del 1978, tant al Congrés com a diferents comunitats autònomes. Precisament, la vigília del 6 de desembre es va anunciar la decisió de Podem de trencar amb Sumar, la coalició de Yolanda Díaz, i de passar-se al Grup Mixt del Congrés.

De fet, la tercera plaça del baròmetre continua en mans de Sumar, que repeteix l’11,8% dels vots que va aconseguir al novembre. No obstant, cal tenir en compte que aquesta enquesta encara no ha contemplat Podem separat de la coalició de Yolanda Díaz, per la qual cosa encara no es pot mesurar l’impacte que el cisma ha tingut en la intenció de vot a les dues marques.

Vox sí que ha sortit molt damnificat en aquest baròmetre perquè ha retrocedit 1,5 punts l’últim mes i ha passat del 10% al 8,5% de les paperetes; així s’ha intensificat la caiguda que l’extrema dreta arrossega de les eleccions generals. De fet, el partit de Santiago Abascal no es beneficia en aquesta ocasió del descens del PP, que fonamentalment beneficia el PSOE.

Notícies relacionades

On no hi ha grans canvis és en la batalla particular entre Esquerra i Junts, que gairebé no han variat les seves expectatives de vot respecte al mes passat. Els republicans repeteixen en l’1,9% i els postconvergents han esgarrapat una dècima i arriben a l’1,4%, però es manté la diferència de mig punt a favor d’ERC. En canvi, EH Bildu sí que amplia dues dècimes el seu avantatge sobre el PNB en els mesos previs a les eleccions basques que se celebraran el primer semestre del 2024.

El sondeig deixa, a més, a la vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, com la líder política més ben valorada amb una nota de 4,46, seguida de Sánchez, que aconsegueix un 4,29, i de Feijóo, que amb 4,14 baixa al tercer lloc després d’haver encapçalat aquesta llista en l’anterior baròmetre del novembre. A la cua repeteix Abascal amb una nota de 3. Amb tot, Sánchez continua sent el preferit pels espanyols per ocupar la presidència del Govern i, a més, engrandeix fins a 11,4 punts la seva distància sobre Feijóo.

Temes:

Sumar PSOE Vox