"Nosaltres no ens rendim mai", diu ERC a Sánchez

Els republicans celebren un míting a Ginebra amb Aragonès, Junqueras i Rovira, i es reivindiquen davant el líder socialista

"Nosaltres no ens rendim mai", diu ERC a Sánchez

quim bertomeu

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara que Catalunya visqui instal·lada des de fa més d’una dècada en eleccions anticipades i campanyes electorals, sempre hi ha marge per intentar fer una cosa diferent. Aquest va ser el cas d’Esquerra Republicana ahir, que va celebrar un míting a Ginebra (Suïssa), un fet inèdit en els seus 93 anys d’història. Aquí hi resideixen la secretària general del partit, Marta Rovira, que s’hi va instal·lar el 2018 per eludir el Tribunal Suprem, i també el diputat Ruben Wagensberg, que ho va fer el 2023 per esquivar l’Audiència Nacional.

L’objectiu de l’acte va ser reivindicar la fortalesa del partit per haver-se sobreposat a nombroses adversitats al llarg de les seves més nou dècades i, en aquest punt, va ser inevitable acabar parlant de les adversitats que han portat el president del Govern, Pedro Sánchez, a meditar sobre la seva dimissió. El president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, va utilitzar la situació de Sánchez per mirar de contraposar la fortalesa d’ERC amb les dels socialistes, un dels seus grans rivals a les urnes. "Quan a nosaltres ens ataquen, no ens rendim", va afirmar.

Aragonès ha vist en els dubtes de Sánchez l’oportunitat de desgastar la candidatura de Salvador Illa (PSC). El seu argument és que Esquerra també ha patit moltes penalitats, entre elles denúncies de l’extrema de dreta –com la que ha rebut la dona del president del Govern–, i no ha dimitit del càrrec. "Retrocedir no és una opció; és donar la victòria i la raó a l’extrema dreta", va dir.

Crítiques velades

Notícies relacionades

A aquesta estratègia també s’hi va apuntar el president del partit, Oriol Junqueras, que es va estar a la presó gairebé quatre anys per l’organització de l’1-O. La seva crítica va ser per com està gestionant el PSOE el període de reflexió de Sánchez: "Els projectes febles necessiten exercir el culte a la personalitat. Els projectes forts són col·lectius". No va esmentar explícitament ni el PSOE ni Pedro Sánchez, però no va fer falta.

La tercera protagonista de l’acte va ser la mateixa Rovira. Fa sis anys que és a Suïssa i ahir, mentre llegia un text de l’escriptora Aurora Bertrana –exiliada a Suïssa el 1936–, es va emocionar al recordar els seus inicis allà. Però aquest record, i aquesta emoció, no va evitar que també deixés anar unes quantes advertències contra Sánchez. Per exemple, li va exigir que no "li tremolin les cames en un moment en què cal ser al costat de la democràcia i dels drets humans". Si Sánchez dimiteix i la legislatura al Congrés s’acaba, l’aprovació de l’amnistia quedaria en l’aire i complicaria la tornada de la mateixa Rovira i de Wagensberg. ERC es mou entre aquests dos eixos: la crítica al president del Govern central per un moviment que consideren frívol, però alhora també la por que una eventual dimissió s’emporti la legislatura i, per tant, també l’amnistia.

Temes:

Govern Ginebra