Feijóo accepta reunir-se amb Sánchez demà en un clima ple de retrets

El líder del PP cedeix mentre el cap del Govern espanyol el cita a la Cambra baixa i no a la Moncloa, com és habitual

El president promet "diàleg" però demana al dirigent popular apartar l’"enrabiada"

Feijóo accepta reunir-se amb Sánchez demà en un clima ple de retrets

JUAN RUIZ SIERRA PILAR SANTOS

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va aprofitar la seva compareixença d’ahir al Congrés dels Diputats sobre la presidència espanyola de la UE, que acaba el 31 de desembre, per felicitar Alberto Núñez Feijóo pel canvi d’actitud plasmat només uns minuts abans que comencés el ple parlamentari. Després de diversos dies donant allargues, el líder del PP va acceptar reunir-se amb el president del Govern, una trobada que tindrà lloc aquest divendres a dos quarts d’onze del matí al Congrés, després que el dirigent gallec demanés que la reunió es fes a la Cambra baixa i no a la Moncloa, com és habitual en aquest tipus de cites.

Es tracta d’un gest que Sánchez va valorar, si bé els seus dubtes sobre l’actitud del cap de l’oposició davant aquesta complexa legislatura es mantenen. Així que al mateix temps en què el president es va comprometre a quatre anys de "diàleg", va reclamar a Feijóo que abandonés l’"enrabiada". Però l’important per al cap de l’Executiu és que el líder del PP va accedir a asseure’s. "Vostè juga a fet i amagar. Em reuneixo amb el president, però al Congrés. M’he quedat sorprès amb aquesta proposta, perquè és inèdit en la història de la democràcia que no ens reunim al palau de la Moncloa. En tot cas, li diré, per a tu faràs, ens veiem divendres al Congrés i parlarem del que vostè vulgui", li va contestar Sánchez al cap de l’oposició durant el seu torn de rèplica.

L’expressió va molestar Feijóo, qui en la seva segona intervenció, li va deixar anar: "No, senyoria, tu faràs, per a vostè, és el que li dona a Bildu". El líder del PP es referia a l’alcaldia de Pamplona que tornarà a dirigir la capital navarresa (ja ho va fer entre el 2015 i el 2019) gràcies al suport del PSOE en una moció de censura que es votarà el pròxim dia 28.

Després de centrar-se en les principals fites del mandat espanyol a Brussel·les (llei d’intel·ligència artificial, negociació amb Ucraïna perquè s’integri a la UE, acord pesquer...), Sánchez es va aturar durant el discurs inicial del debat en les difícils relacions amb el seu principal adversari, que durant aquestes dues últimes setmanes s’havia negat a acceptar una reunió a la Moncloa perquè no se li enviava un ordre del dia per escrit.

"Tres acords vitals"

"La societat espanyola és plural i diversa. Ningú té una majoria suficient per imposar els seus postulats. Això és el que han decidit els espanyols, que no hi hagi una majoria suficient. Per això durant aquests quatre anys seguirem fent del diàleg la nostra eina amb els agents socials, amb les comunitats i els ajuntaments, i també amb l’oposició, senyor Feijóo. L’anterior legislatura no va ser possible, potser per la proximitat electoral, o per la pressió interna i externa a què vostè està sotmès, però Espanya necessita acords. Per això li he ofert tres acords vitals: la renovació del CGPJ, la reforma de l’article 29 de la Constitució per eliminar el terme disminuïts i la reforma del finançament autonòmic per garantir els millors serveis públics", va explicar Sánchez, que ben aviat haurà d’emprendre una crisi de Govern quirúrgica.

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, farà ben aviat el salt a la presidència del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i el cap de l’Executiu va anunciar que aquest serà el seu últim ple a la Cambra baixa. El relleu s’espera per a finals d’aquest any o principis del que ve.

"Aquests són els temes que planteja d’entrada el Govern. Però pot afegir tot el que vostè vulgui, va continuar el líder socialista davant la proposta de Feijóo d’incloure també en la trobada assumptes com la llei d’amnistia i la "despolitització" dels mitjans de comunicació públics.

Notícies relacionades

"Diàleg sobre el que vulgui, on vulgui i quan vulgui, però diàleg i no enrabiada. Entesa on, quan i com vulgui, però entesa i no insults. Sembla ser que ha rectificat en el seu afany de plantar-me. Jo ho celebro. Ningú entenia que per primera vegada en la història el cap de l’oposició es negués a reunir-se amb el president del Govern. Els ciutadans han parlat. Fins que tornin a parlar d’aquí quatre anys, no podem mantenir congelat el diàleg. Li trasllado la meva voluntat d’arribar a acords d’Estat pel bé del país", va concloure Sánchez durant la seva primera intervenció al Congrés.

Quan va arribar el torn de Feijóo, el líder del PP no va explicar per què ha canviat d’opinió de sobte. Després d’estar dies rebutjant el cara a cara per no tenir un "ordre del dia per escrit", com ell mateix va dir a Telecinco dimarts a la nit, ara accepta veure’l i posa les seves condicions: al Congrés dels Diputats, i no a la Moncloa, com és habitual.

El Consell Fiscal empara els fiscals del procés

El Consell Fiscal va emparar per unanimitat els fiscals del procés, després d’introduir-se el punt en l’ordre del dia de la reunió d’ahir a petició dels vocals de la conservadora Associació de Fiscals i de l’Associació Professional i Independent de Fiscals. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va fer una declaració institucional per deixar constància «de manera inequívoca» el seu «suport i defensa a qualsevol fiscal que pogués veure’s pertorbat en les seves funcions, inclosos, per descomptat, qualssevol dels fiscals que han intervingut en les diverses causes relacionades amb el procés independentista de Catalunya». Malgrat que en un moment es va mostrar reticent a expressar de manera clara el seu suport als fiscals del procés, l’empara del qual havien sol·licitat directament en una carta, García Ortiz es va remetre a les seves anteriors compareixences institucionals, en les quals ha anat sent cada vegada més explícit, per afirmar que «la defensa de l’Estat de dret és una funció prioritària dels i les fiscals [...] davant els tribunals de justícia».