El PSOE limita a retocs "tècnics" la negociació de la llei d’amnistia

Sánchez assegura que la norma suposa portar a terme una "política d’Estat"

El PSOE limita a retocs "tècnics"  la negociació de la llei d’amnistia

J. R. S. I. G.

2
Es llegeix en minuts
J. R. S. I. G.

La llei d’amnistia, la iniciativa que ha permès la reelecció de Pedro Sánchez com a president del Govern, sortirà del Congrés pràcticament igual que com va entrar. Quan va ser registrada en solitari pel PSOE, en contra dels desitjos inicials de l’Executiu que fos firmada per tots els grups que la recolzen, ERC va mostrar recels amb el seu contingut, malgrat que l’havia negociat, al considerar que existia el perill que els processats pel Tsunami Democràtic i els CDR quedessin fora de la carpetada judicial. Fonts socialistes rebutgen aquesta interpretació i deixen clar que només acceptaran retocs "tècnics" de la norma, l’admissió a tràmit de la qual debatrà el Ple de la Cambra baixa dimarts vinent.

"Si hi ha algun canvi, serà menor, de tipus tècnic", assenyalen els mateixos interlocutors sobre la futura llei, que exonera de responsabilitats totes les accions declarades o tipificades com a delictes vinculats al procés independentista entre l’1 de gener del 2012 i el 13 de novembre del 2023. Segons els càlculs del Govern, de la mesura de gràcia es beneficiaran 309 persones de l’àmbit sobiranista amb processos penals, així com 73 policies nacionals i prop de 30 encausats pel Tribunal de Comptes. Els socialistes donen per segur que la llei tirarà endavant amb el vot a favor dels partits que van facilitar la investidura de Sánchez tret de Coalició Canària, sumant 178 escons, dos per sobre de la majoria absoluta: el PSOE, Sumar, ERC, Junts per Catalunya, EH Bildu, PNB i BNG. Tots donaran el seu vistiplau tant a l’articulat de la norma com a la seva exposició de motius, que per conciliar les posicions dels socialistes i les dels republicans i postconvergents porta a terme complexos equilibris entre la defensa de la Constitució i l’absència de retrets al procés.

Tornar a la política

Notícies relacionades

Ahir, durant els actes de celebració del 45è aniversari de la Carta Magna, el mateix Sánchez es va aturar en la transcendència del projecte d’amnistia. Per al cap de l’Executiu, una iniciativa d’aquest tipus suposa portar a terme "política d’Estat", amb "altura" de mires. Tot i que va admetre que la "majoria" dels ciutadans continuen sense combregar amb aquesta mesura, com va reflectir l’enquesta publicada per EL PERIÓDICO el 28 de novembre passat, el líder socialista creu que, igual com va passar amb els indults, els seus efectes positius sobre la convivència, a Catalunya i a tot Espanya, acabaran sent percebuts per la societat.

"La virtut de l’amnistia és que supera el vessant judicial i suposa una tornada a la política", va manifestar Sánchez en una conversa informal amb la premsa.

Temes:

PSOE