Baròmetre del Govern
Enquesta CEO: el ‘no’ a la independència de Catalunya amplia el seu avantatge respecte al sí
Les opinions dels catalans sobre la independència de Catalunya amb prou feines han variat en els últims quatre mesos. La tercera onada de l’any del Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat reflecteix un lleu retrocés del suport a la secessió que permet ampliar un punt l’avantatge que el ‘no’ manté des de fa quatre anys. En una enquesta elaborada en plenes negociacions d’ERC i Junts amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, el 52% dels ciutadans escolliria la papereta del ‘no’ en un hipotètic referèndum d’independència, davant el 41% que escolliria la papereta del ‘sí’. Des del juliol, el suport a la ruptura amb Espanya ha baixat un punt, mentre que el rebuig d’aquesta opció es manté en el mateix percentatge.
En concret, el treball de camp del sondeig, efectuat a partir de 2.000 entrevistes, va tenir lloc del 9 d’octubre al 7 de novembre, cosa que significa que va coincidir de ple amb les negociacions sobre la investidura de Sánchez. El 24 d’octubre, el PSOE i Sumar van anunciar el seu acord per reeditar la coalició de govern, i el 2 el novembre es va crear el pacte entre els socialistes i ERC que incloïa la llei d’amnistia, el traspàs de Rodalies, la continuïtat de la taula de diàleg i la millora del finançament de Catalunya. Les entrevistes van acabar dos dies abans de l’anunci de l’acord entre el PSOE i Junts.
L’últim baròmetre del CEO, de juliol passat, reflectia un empat tècnic entre el PSC i ERC en unes eleccions autonòmiques, amb forquilles de 31 a 37 escons en els dos casos, i deixava trontollant la majoria independentista en el futur Parlament, que oscil·laria entre 63 i 77 diputats. Quant al suport a la independència, el ‘no’ tornava a màxims i avantatjava de 10 punts el sí. El 52% dels catalans rebutjaven la secessió i un 42% hi donaven suport. En una enquesta més recent, d’octubre, el CEO posava de manifest com l’opció independentista estava perdent força sobretot entre els catalans més joves, que apostaven més per l’‘statu quo’ autonòmic.
Amnistia Catalunya Enquestes eleccions Enquestes eleccions Política Catalunya Enquestes CEO (Centre d'Estudis d'Opinió) Eleccions autonòmiques Independència de Catalunya Enquesta GESOP
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València