Enquesta CEO: el 60% dels catalans recolzen l’amnistia del procés i el 31% la rebutgen

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat és la primera enquesta que ha preguntat als catalans sobre la llei d’amnistia del procés que el PSOE acaba de pactar amb ERC i Junts. El sondeig es va elaborar durant les negociacions de la norma, però la posició dels ciutadans sobre això és bastant clara: 6 de cada 10 catalans hi estan a favor i 3 de cada 10 estan en contra. Els votants de tots els partits que han subscrit la llei, incloent-hi els del PSC, avalen el perdó als encausats pel procés independentista, tot i que l’electorat socialista està molt més dividit: el 49% recolzen la norma i el 41% la rebutgen.

Notícies relacionades

En concret, el treball de camp del sondeig, efectuat a partir de 2.000 entrevistes, va tenir lloc del 9 d’octubre al 7 de novembre, cosa que significa que va coincidir de ple amb les negociacions sobre la investidura de Sánchez. El 24 d’octubre, el PSOE i Sumar van anunciar el seu acord per reeditar la coalició de govern, i el 2 el novembre es va crear el pacte entre els socialistes i ERC que incloïa la llei d’amnistia, el traspàs de Rodalies, la continuïtat de la taula de diàleg i la millora del finançament de Catalunya. Les entrevistes van acabar dos dies abans de l’anunci de l’acord entre el PSOE i Junts.

L’últim baròmetre del CEO, de juliol passat, reflectia un empat tècnic entre el PSC i ERC en unes eleccions autonòmiques, amb forquilles de 31 a 37 escons en els dos casos, i deixava trontollant la majoria independentista en el futur Parlament, que oscil·laria entre 63 i 77 diputats. Quant al suport a la independència, el ‘no’ tornava a màxims i avantatjava de 10 punts el sí. El 52% dels catalans rebutjaven la secessió i un 42% hi donaven suport. En una enquesta més recent, d’octubre, el CEO posava de manifest com l’opció independentista estava perdent força sobretot entre els catalans més joves, que apostaven més per l’‘statu quo’ autonòmic.