Congrés a Màlaga

Sánchez evita defensar l’amnistia a la cimera dels socialistes europeus

El líder del PSOE es limita a dir que vol «consolidar la diversitat territorial» i celebra els pactes per a «un nou Govern progressista»

Última hora de la investidura de Pedro Sánchez, en directe

4
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez es va deixar portar aquest dissabte pel clima favorable del congrés dels socialistes europeus i va proclamar la imminència de la seva investidura als seus companys de files: «Probablement, la setmana vinent tindrem un nou Govern progressista a Espanya», va dir a Màlaga en el transcurs de la seva primera intervenció amb els suports parlamentaris ja pactats.

A la clausura del congrés del Partit Socialista Europeu (PSE) i amb un discurs pronunciat en espanyol i anglès, Sánchez va assegurar que «Espanya comptarà amb quatre anys més de Govern progressista, amb quatre anys més de polítiques socials i convivència». «Això és just el que la majoria del poble espanyol va votar el 23 de juliol, aquest triomf no és només un triomf del socialisme espanyol, també de tots els companys d’Europa», va afegir. El que no va fer el cap de l’Executiu en funcions és defensar davant d’ells l’amnistia del procés ni el suposat «retrobament» que això suposarà per a Catalunya. Només va apuntar que el seu objectiu és «consolidar la diversitat territorial».

Sánchez va recalcar que «el PP només pot arribar a acords amb Vox i el PSOE amb totes les forces menys Vox». «Tant és així que la setmana vinent el pròxim Govern va possiblement endavant amb 179 vots a favor», va indicar al referir-se al suport de forces polítiques que «en tots els casos són legítimes». Sánchez va traslladar les seves consignes a l’àmbit europeu i no va perdre de vista les eleccions a l’Europarlament de l’any vinent: «Al juliol, vam poder frenar l’onada reaccionària a Espanya i, el juny del 2024, també podrem frenar aquesta onada amb un triomf del socialisme a les eleccions europees».

«Seny i mesura»

Sánchez no va passar per alt les manifestacions contra el seu pacte amb els independentistes catalans que s’estan produint davant les seus socialistes i també l’han acompanyat durant el compliment de la seva agenda en terres malaguenyes. En aquest context va demanar «seny i mesura». Aquest diumenge, el PP ha convocat protestes a les 52 capitals de província espanyoles, unes manifestacions en què Vox ha animat a participar.

El líder socialista va relatar que quan, després del 23J, altres líders del socialisme europeu el van felicitar pel resultat li va passar pel cap la imatge del suec Olof Palme recollint fons per lluitar contra la dictadura espanyola. «Si Espanya va creuar la porta de la llibertat també va ser gràcies al suport d’altres líders del socialisme europeu», va afirmar.

Aquest comentari li va servir de penjador per situar-se davant els actuals actes de protestes en els quals s’«exhibeixen símbols i proclames d’un passat fosc, que crèiem superat, però ara sona per culpa d’una dreta sense nord». Segons la seva opinió, el PP és incapaç de no sucumbir a laultradreta i per això va demanar «seny» al partit del carrer Génova perquè «deixi de fer-se l’abraçada de l’os amb la ultradreta i abandoni un camí que només el condueix a l’abisme».

El dirigent socialista va vincular els governs que comparteixen el PP Vox a un «retrocés de drets». «Fins i tot la cultura sucumbeix als deliris del temps fosc a què ells pertanyen, com podria no valer la pena un nou Govern progressista», va remarcar.

Sánchez va tornar a les eleccions generals d’Espanya per recordar que a la seva avantsala «el PP i Vox es repartien els ministeris» i «van tornar a subestimar el PSOE». 

«Tan segurs estaven de la victòria com frustrats estan ara de la seva derrota, el 23 de juliol va triomfar el progrés davant el retrocés, van triomfar la democràcia i la convivència davant els que fins i tot van fer teories conspiranoiques sobre el procés electoral, al més pur estil Trump

Espanya va ser el dic de contenció en el qual es va estavellar l’onada reaccionària. I ara s’ha de repetir en les pròximes eleccions europees», va desitjar Sánchez.

El president espanyol va advocar per «una Europa feminista i ecologista que protegeixi els treballadors i les treballadores davant restes descomunals com la intel·ligència artificial, una Europa que sigui far de progrés al món, una Europa que sigui far i no una trinxera de la seva pròpia decadència».

Suport al portuguès António Costa

Sánchez va iniciar la seva intervenció enviant-li una «gran abraçada» de «tota la família socialista europea» al líder portuguès recentment dimitit, António Costa. «Els socialistes portuguesos saben que compten amb el suport de tots nosaltres per guanyar les pròximes eleccions generals a Portugal», va afegir Sánchez.

Notícies relacionades

En les seves picades d’ullet a l’actualitat internacional, Sánchez va tenir present els conflictes bèl·lics existents i es va aturar amb especial èmfasi en el que enfronta Israel Palestina

«La solució definitiva vindrà de la mà del reconeixement de l’estat palestí i de la convivència dels dos estats en pau i seguretat», va afirmar durant una intervenció que va congregar en el plenari més d’un miler de persones. A gairebé 2.000 assistents, segons les dades que estudiava l’organització.