2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La imputació de l’expresident Carles Puigdemont en el cas del Tsunami Democràtic ha irromput de ple en les negociacions entre Junts i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Una coincidència que ha enfurismat l’expresident, que ho veu com un nou capítol d’un «cop d’Estat permanent» i de l’«‘a por ellos’» que considera que exerceix la justícia espanyola contra l’independentisme. Així ha reaccionat a la xarxa social X –abans Twitter–, on també ha tornat a apuntar al rei Felip VI. «Mentre no tanquin la porta que va obrir el Rei amb el discurs del 3 d’octubre, sempre farà pudor de clavegueres», ha avisat.

En la interlocutòria, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón cita diverses converses en les quals apareix el nom de Puigdemont, per les quals considera que hauria de poder escoltar la seva versió dels fets i que no pot fer-ho «en cap altra condició que no sigui la d’investigat». El magistrat considera que té dret a fer-ho «assistit» per un advocat, ja que l’interrogatori «versaria sobre qüestions de caràcter evidentment incriminatori». Fins ara l’expresident no havia aparegut en aquesta causa, que se circumscrivia més a l’entorn d’ERC i de Marta Rovira.

Notícies relacionades

El dard de Puigdemont ha sigut dirigit contra el monarca, però no contra el Govern ni contra el PSOE, amb qui Junts continua negociant la investidura de Pedro Sánchez i la llei d’amnistia. El pacte estava gairebé fet dijous passat, però es va embarrancar pel perímetre d’aquesta norma per exonerar els processats i condemnats pel procés. Els postconvergents demanen que s’incloguin també casos no vinculats estrictament amb l’organització del 9-N o de l’1-O, però que afecten l’‘estat major’ que va dirigir l’organització i la logística del referèndum del 2017 i en els quals consideren que hi va haver ‘lawfare’.

Entre ells hi ha, per exemple, el cas de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de Puigdemont, que té pendent un judici el febrer de l’any que ve per assistir el 2018 al referèndum de Nova Caledònia en representació de l’excap del Govern, un viatge que va costar 4.580 euros. Se l’acusa de malversació, per la qual cosa se li demanen tres anys de presó i 17 d’inhabilitació. També el de l’exconseller Miquel Buch, condemnat a quatre anys i mig de presó i a 20 d’inhabilitació per proporcionar un escorta a Puigdemont a Bèlgica. ERC considera que aquest cas ja entrava en el primer redactat de la llei