INVESTIGACIÓ

El jutge que investiga el despatx fundat per Montoro rastreja correus d’Hisenda sobre Aguirre

La que va ser la candidata del PP el 2015 a l’Ajuntament de Madrid va denunciar davant la Fiscalia General de l’Estat la filtració de les seves dades fiscals dies abans que se celebressin les eleccions municipals

Un jutge investiga si el despatx que va fundar Montoro va utilitzar les seves «influències» a Hisenda en benefici de clients

El jutge obre la porta a «múltiples investigacions» arran de les investigacions al despatx de Montoro

Esperanza Aguirre i la vaga

Esperanza Aguirre i la vaga

4
Es llegeix en minuts

El jutge de Tarragona Rubén Rus Vela, que investiga en secret si els integrants del despatx que va fundar l’exministre Cristóbal Montoro es van valer de les seves «influències» en el Govern per beneficiar els seus clients, té en el seu poder correus electrònics procedents del Ministeri d’Hisenda, de l’Agència Tributària i de la Direcció General de Tributs alguns dels que al·ludeixen a la situació fiscal de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, segons confirmen a aquest diari fins a quatre fonts coneixedores del procediment.

La rellevància penal dels missatges de qui també va ser la candidata del PP a l’Ajuntament de Madrid el 2015 es va debatre en la junta de fiscals que es va celebrar el 26 de setembre a Anticorrupció, en què una majoria (19 contra 5) va secundar la decisió del cap del departament, Alejandro Luzón, de rebutjar la petició de la fiscal del cas, Carmen García Cerdá, que havia reclamat aprofundir en la investigació del contingut dels missatges, per determinar si s’havia pogut cometre un delicte de revelació de secrets.

Va ser precisament aquest delicte el que va denunciar Aguirre davant la Fiscalia General de l’Estat, llavors encapçalada per Consuelo Madrigal, després de ser objecte de la filtració de la seva declaració de la renda, quan faltaven tres dies per a les eleccions municipals del 24 de maig del 2015. En declaracions a la premsa, la llavors presidenta del PP madrileny va arribar a exigir que els funcionaris d’Hisenda responsables de la fuga d’informació fossin «penalitzats».

Contra els seus rivals

Aguirre va apuntar també que alguns dels seus rivals polítics en aquella campanya electoral podien conèixer que es farien públics els seus comptes. La candidata del PP a l’Ajuntament de Madrid es va posar en contacte amb el llavors president del Govern, Mariano Rajoy, i amb el titular d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per presentar una queixa i exigir que s’obrís una investigació. No obstant, no «li van fer cap cas», segons lamenten en declaracions a aquesta redacció fonts pròximes a Aguirre, que també va ser presidenta del Senat i ministra de Cultura.

Esperanza Aguirre. /

/ Efe

La fiscalia no va trobar llavors cap responsable de la filtració de la declaració de la renda d’Aguirre i va arxivar la causa. I ho va fer després que l’Agència Tributària li comuniqués que no hi havia cap indici que la filtració procedís d’aquest organisme.

Però Aguirre, en un escrit dirigit el 10 de juliol del 2015 a Consuelo Madrigal, va mostrar la seva «perplexitat» per aquesta explicació, tenint en compte que des que havia sigut designada candidata del PP a l’ajuntament madrileny, l’Agència Tributària s’hi havia adreçat en quatre ocasions: «I per entrar en les dades d’un contribuent és necessari identificar-se», explicava l’expresidenta madrilenya en el seu escrit.

Aquest era el motiu pel qual l’expresidenta del PP madrileny no podia «acceptar» la versió de l’Agència Tributària amb Cristóbal Montoro al capdavant del ministeri, que havia defensat que ningú d’Hisenda havia accedit a les seves dades. Però Aguirre no va acceptar aquesta versió, i va posar l’èmfasi en què els funcionaris d’aquest organisme sí que ho havien fet «almenys en quatre ocasions»: «Puc fer-li arribar els documents que l’Agència Tributària m’ha enviat», assenyalava Aguirre, que demanava en la carta dirigida a Madrigal que es practiquessin «les diligències d’investigació que procedeixin».

La candidata sempre ha mantingut que aquesta filtració la va privar d’accedir a l’alcaldia de Madrid, ja que tot i guanyar les eleccions no va aconseguir la majoria necessària i Manuela Carmena es va emportar el bastó de comandament.

Rato i un periodista

Tal com va avançar aquest diari, en la causa que s’investiga en secret a Tarragona també hi ha correus electrònics sobre l’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato i sobre el periodista del diari ‘ABC’ Javier Chicote. Aquest últim havia publicat mesos abans informació sobre un suposat cas de corrupció del despatx Equipo Económico, que va acabar arxivat.

Rodrigo Rato. /

Ballesteros
Notícies relacionades

Segons l’Audiència Provincial de Tarragona, els membres del bufet que va fundar l’exministre d’Hisenda el 2006 amb el nom de Montoro Asociados, i que després de desvincular-se’n el 2008 va passar a dir-se Equipo Económico (EE), van crear una xarxa de contactes a Hisenda gràcies al fet que alguns dels directius havien exercit «càrrecs al més alt nivell del Govern, l’Administració central i en autonomies». I aquesta posició és la que haurien aprofitat per captar els seus clients, segons la investigació.

En la causa es manté investigat el president executiu del despatx Equipo Económico i ex cap de gabinet de Montoro, Ricardo Martínez Rico; però també els socis directors de la firma Manuel de Vicente-Tutor i Salvador Ruiz Gallud. Aquest últim va arribar a dirigir l’Agència Tributària entre el 2001 i el 2004. Aquest diari ha reclamat sense èxit la versió dels fets dels directius investigats en el jutjat de Tarragona.