Causa secreta

El jutge investiga si Hisenda va inspeccionar un periodista després d’informar sobre el despatx fundat per Montoro

Les indagacions que manté en secret el titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona inclouen un correu electrònic al·lusiu a la inspecció fiscal realitzada a l’informador per l’Agència Tributària en dates coincidents amb la publicació de notícies sobre Equipo Económico

Un jutge investiga si el despatx que va fundar Montoro va utilitzar les seves «influències» a Hisenda per beneficiar clients

La justícia obre la porta a «múltiples investigacions» arran de les indagacions al despatx que va fundar Montoro

montoro-pressupostos

montoro-pressupostos

2
Es llegeix en minuts

El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, que investiga en secret si el despatx que va fundar l’exministre Cristóbal Montoro va utilitzar les seves «influències» en el Ministeri d’Hisenda en benefici dels seus clients, mira de determinar si l’Agència Tributària va obrir una inspecció fiscal a un periodista després que aquest informés sobre presumptes irregularitats comeses pel bufet, que es va crear el 2006 amb el nom de «Montoro y Asociados», el 2008 va passar a dir-se «Equipo Económico» i que des del 2016 es denomina «Global Afteli».

Un informe de la Policia Judicial adscrita a la causa, que es va obrir el desembre del 2018 i que des d’aleshores es manté secreta, inclou un correu electrònic enviat entre membres de l’Agència Tributària el 26 de setembre del 2017 que conté una «anàlisi» dels comptes de l’informador. Aquesta documentació al·ludeix a alguns dels parents més pròxims del periodista, segons la informació en poder d’aquest diari. 

La inspecció d’Hisenda va tenir lloc, segons posen de manifest les diferents fonts consultades, mesos després que el periodista publiqués entre l’abril i el novembre del 2017 –quan encara Montoro era ministre d’Hisenda–, una bateria d’informacions sobre una querella interposada per Anticorrupció en relació amb un contracte d’Equipo Económico amb les cambres de comerç, que poc després va acceptar investigar el Jutjat número 22 de Madrid.

Un ‘e-mail’

L’‘e-mail’ reflecteix l’intercanvi d’opinions de dos càrrecs de l’Agència Tributària sobre les activitats fiscals del periodista. «Remetrem una fitxa d’informació amb transcendència tributària (FITT) a Madrid perquè la carreguin en actitud d’Inspecció», afegeix, adjuntant al correu un informe detallat sobre el professional, que no va rebre cap comunicació de l’expedient.

En dates anteriors a aquesta conversa per correu, la Fiscalia Anticorrupció havia interposat una querella contra alguns dels socis del despatx d’advocats, entre els quals es trobava Ricardo Montoro, germà de l’exministre, al sospitar que membres del Govern de Mariano Rajoy havien exigit la contractació d’Equipo Económico, una decisió que va publicar el periodista.

En aquesta querella, el ministeri públic també apuntava que el despatx hauria pogut promoure canvis legislatius en benefici dels seus clients. La causa, centrada en un contracte amb les cambres de comerç, va ser arxivada de manera provisional dos anys més tard, el 2019.

Tres investigats

En aquest procediment del 2017 van arribar a figurar com a investigats, a més del germà de Montoro, el president executiu d’Equipo Económico i excap de gabinet de Montoro al Ministeri d’Hisenda, Ricardo Martínez Rico; i els socis directors de la firma Manuel de Vicente-Tutor i Salvador Ruiz Gallud, que va dirigir l’Agència Tributària entre el 2001 i el 2004.

Notícies relacionades

Els tres estan sent investigats de nou en la causa secreta de Tarragona, en la qual també s’investiga si aquest bufet va influir en reformes legislatives favorables per a les empreses gasístiques englobades en l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i Medicinals (AGGIM). 

L’exministre Cristóbal Montoro sempre ha assegurat que es va desvincular del despatx el 2008.