Crisi migratòria

Marlaska es vana de la seva gestió en el pitjor trimestre d’arribades de migrants a les Canàries des del 2006

El ministre assegura que gràcies al treball fet als països d’origen s’ha evitat la sortida de 12.500 persones

Anuncia el desplegament de dos avions de vigilància marítima, un al Senegal i un altre a les Illes

Marlaska es vana de la seva gestió en el pitjor trimestre d’arribades de migrants a les Canàries des del 2006

EFE

3
Es llegeix en minuts

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha presidit aquest matí la reunió de l’Autoritat de Coordinació davant la Immigració, al Centre de Coordinació Regional de les Canàries, a Las Palmas de Gran Canaria, convençut del bon treball fet fins ara quant a la gestió del fenomen.

«Durant aquests cinc anys s’ha dotat de més múscul el sector públic en tots els seus àmbits per garantir poder respondre adequadament a aquesta circumstància», ha afirmat després de la reunió, que s’ha allargat unes dues hores i en la qual ha participat el president del Govern canari, Fernando Clavijo.Mentrestant, les xifres reflecteixen que les Canàries han rebut, en els primers 15 dies d’octubre, 8.561 immigrants a les seves costes, xifra que marca un rècord en l’arribada d’estrangers en pasteres amb xifres sense precedents des de la crisi dels cayucos del 2006, quan la ruta canària va marcar el seu màxim històric. Des de l’1 de gener fins al 15 d’octubre han arribat 23.537 migrants a l’arxipèlag, de manera que ja s’ha superat el total del 2020 (23.271).

Marlaska ha insistit en la tasca que des del ministeri es fa als països d’origen i trànsit, cosa que ha evitat, segons les seves paraules, la sortida de 12.500 persones. Dada que representa el 40% de les sortides irregulars que s’esdevenen a l’Atlàntic.

Per continuar aquest treball, el responsable de l’àrea ha anunciat que un avió CN-235 volarà des de demà a Dakar per patrullar les costes del Senegal i Mauritània, i un Beechcraft Super King Air 350i s’unirà també a tasques de patrulla des de les Canàries.

«L’avió es mantindrà un mes i mig al continent africà col·laborant amb les autoritats», ha apuntat el responsable d’Interior, que ha anunciat que la visita al Senegal se celebrarà durant les pròximes setmanes.

El ministre s’ha centrat a enumerar el treball fet fins ara. Ha aplaudit l’evolució i «millora» dels centres d’atenció temporal d’estrangers (CATE) de les Illes des del 2018 i ha insistit en el reforç de plantilla que han experimentat tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional en els últims anys, malgrat les queixes que diversos sindicats han manifestat.

«En aquests cinc anys hem incrementat el nombre d’efectius entre Policia i Guàrdia Civil a les Canàries en més d’un 12%, això implica que tenim 8.000 efectius», ha aclarit, i ha afegit que aquests increments han permès que la Benemèrita augmenti fins a un 30% els seus efectius a El Hierro i que la Policia Nacional hi hagi traslladat 10 agents, atès el repunt d’arribades. I també ha apuntat a un increment de mitjans d’un 20% en Salvament Marítim.

Marlaska ha negat que hi hagi grups de migrants que pernoctin als aparcaments de les comissàries canàries i ha assegurat que a tots els que arriben se’ls dona un «tracte humanitari adequat». Sobre la petició d’establir un comandament únic com el que es va implantar el 2006 amb la crisi dels cayucos, el ministre ha assegurat que ja existeix l’autoritat de coordinació per agrupar i ordenar el treball de totes les institucions implicades. A més, ha recordat l’existència de la Comissió Delegada d’Assumptes Migratoris, en la qual es reuneixen els ministres involucrats en la gestió i prenen mesures que després es traslladen a l’autoritat de coordinació. Coordinació que, segons Marlaska, també existeix amb el Govern autonòmic, present en la reunió d’aquest matí.

Notícies relacionades

El ministre ha negat qualsevol «tensió» amb el president canari i ha assegurat que el treball fet demostra la coordinació de les dues administracions.

Clavijo ha agraït poder «col·laborar» en el comitè i ha aplaudit la implicació del ministre a l’hora de traslladar a la resta del ministeri la necessitat d’ajudar les Illes amb la gestió dels menors migrants. «Malgrat que no és la seva responsabilitat, ho traslladarà per abordar-ho més en profunditat», ha apuntat el president canari, que ha insistit que «la llei del menor no va ser concebuda per a situacions com la que vivim».