La tramitació parlamentària de l’amnistia complica la negociació del PSOE amb Junts

EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Des que va començar la negociació entre el PSOE i Junts per Catalunya, després que la dreta i la ultradreta fracassessin en el seu intent d’aconseguir majoria en les eleccions generals del 23 de juliol, els postconvergents no deixen d’utilitzar l’expressió «pagament per endavant». Els «fets comprovables», segons Carles Puigdemont. L’expresident de la Generalitat no es fia dels socialistes. També busca deixar clar que és capaç d’aconseguir més en unes quantes setmanes del que ERC va aconseguir durant tota la legislatura anterior, així que pretén cobrar primer i recolzar després. L’estratègia li va funcionar durant les converses a mitjans d’agost que van desembocar en el suport del seu partit a Francina Armengol per presidir el Congrés dels Diputats. Fins que el Govern en funcions no va registrar la petició formal davant la UE perquè el català, junt amb l’eusquera i el gallec, es pogués utilitzar a l’Eurocambra, Junts no va donar el ‘sí’ definitiu. Però ara les coses no són tan senzilles. 

Els tractes entre socialistes i postconvergents han entrat en una nova fase, molt més complexa, destinada a explorar la investidura de Pedro Sánchez, amb l’amnistia del procés (o una mesura de nom diferent, però efectes similars) en el centre de tot. Puigdemont, a qui el Tribunal Suprem vol portar de nou a Espanya perquè sigui jutjat pel referèndum de l’1-O, exigeix que aquesta nova llei estigui aprovada per complet, al Congrés i el Senat, abans que es voti la reelecció del president en funcions. Els negociadors socialistes rebutgen per complet aquesta opció, una cosa que dificulta que la negociació acabi a bon port. «És inviable», asseguren. 

Els col·laboradors de Sánchez ofereixen diversos motius per a aquesta negativa. Si la iniciativa es presenta com a proposició de llei, a través dels grups parlamentaris, una cosa que eliminaria la necessitat d’informes preceptius per part del Consell General del Poder Judicial, el Consell d’Estat i el Consell Fiscal, es podria aprovar al Congrés en menys d’un mes, seguint el tràmit d’urgència. Però després hauria d’anar al Senat, on el PP compta amb majoria absoluta, i allà probablement seria canviada en profunditat pels conservadors i hauria de tornar a la Cambra baixa. En qualsevol cas, els socialistes consideren que políticament seria molt difícil de justificar aquesta suposada urgència. 

 Però n’hi ha més. En l’entorn de Sánchez tampoc acaben de fiar-se de Puigdemont. No es volen exposar a aprovar aquesta carpetada judicial al procés i que després els postconvergents, en l’últim moment, evitin donar el seu suport al president en funcions. Una cosa és el català al Parlament Europeu i una altra de molt diferent l’amnistia, al·leguen. 

El moment de Feijóo

Alhora, el PSOE considera que la proposició de llei no s’hauria de presentar abans que Alberto Núñez Feijóo intenti la seva pròpia investidura el 26 i 27 de setembre, un projecte abocat al fracàs davant la falta de suports. La negociació per reelegir Sánchez no s’ha aturat després que el Rei nomenés candidat al líder del PP, però es desenvolupa de manera subterrània. Per «respecte» al «procediment», els socialistes traslladen el focus al candidat conservador. 

Tot i això, malgrat reconèixer que la seva negativa a l’aprovació a correcuita de la despenalització del procés pot obstaculitzar el pacte, els col·laboradors de Sánchez continuen confiant en la seva investidura. L’acord, va dir el president en funcions dilluns passat, «es pot, s’ha i s’assolirà». Els socialistes insisteixen que Puigdemont ha mostrat la seva «disposició a negociar». Remarquen que no ha posat com a requisit la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació. També dubten que l’expresident es vulgui exposar a una repetició electoral, després que Junts fos cinquena força en vots a Catalunya en els recents comicis generals.

La condició necessària  

Però per als postconvergents forma part essencial de la seva estratègia disposar d’una llei d’amnistia, amb aquest o un altre nom, aprovada en els dies anteriors a la investidura. Junts considera possible que la mesura estigui aprovada abans que Sánchez se sotmeti a la votació del Congrés, una cosa per a la qual encara no hi ha data, però que té com a límit finals de novembre. Però els postconvergents, asseguren fonts de la seva cúpula, són «conscients» que el PSOE no vol trepitjar l’accelerador en aquesta iniciativa.

Notícies relacionades

El full de ruta de Puigdemont té dues etapes: la prèvia i la posterior a la investidura. En la prèvia, pretén establir les bases de la segona part. Per això reclama una mediació internacional i també un punt final a les causes contra l’independentisme des del 2014. Això permetria, va assegurar durant el seu discurs de dimarts passat, encarar una negociació per a tota legislatura amb garanties que tingui recorregut i es porti a terme amb voluntat constructiva per les dues parts.

És en aquesta etapa posterior en què s’abordaria la qüestió de fons de la reclamació sobiranista, l’autodeterminació, així com la carpeta d’assumptes sectorials que l’independentisme i el nacionalisme han reclamat en els últims lustres. Però mentre que en aquesta qüestió Junts no treballa amb dates límit, en el cas de l’amnistia sí que ha posat com a condició necessària que estigui aprovada abans de la investidura de Sánchez.