ERC exigirà a Sánchez mantenir la taula de diàleg per negociar un referèndum
4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’un període de digestió de la negociació per a l’elecció de la Mesa del Congrés i per fixar l’estratègia per a l’estira-i-arronsa de l’eventual investidura de Pedro Sánchez –a l’ombra també de l’intent que es preveu fallit d’Alberto Núñez Feijóo–, ERC té ja estretes les files per al cara a cara amb el PSOE.

Els republicans no temen ser previsibles. Al revés. I no amaguen que el socialista és la seva opció i que creuen que ha de ser elegit. «Que algú ens digui un candidat menys dolent per a Catalunya que Sánchez», desafia una veu del partit que no creu que aquesta decantació pugui suposar una debilitat negociadora.

«Que no s’equivoqui el PSOE. ERC és dels pocs partits, si no l’únic, que anteposa la democràcia als seus principals postulats, que en el nostre cas és el republicanisme i, donada la conjuntura, la independència de Catalunya, assevera aquesta veu de la formació, i sentència: «Sense anar més lluny, el PSOE, es va veure després de l’1-O, anteposa la unitat d’Espanya a la democràcia. I per tant, farem el que sigui per evitar que aquells que no són demòcrates i vulneren drets fonamentals», prossegueix amb referència a Vox i a certs sectors del PP, «prenguin el Govern. Però no és només la nostra obligació», assevera. I afegeix, amb referència a Junts: «Que ningú cregui que la UE rebrà amb els braços oberts aquells que posin una alfombra per a l’extensió de l’extrema dreta a Espanya».

L’esquena d’ERC

«Si el PSOE no posa l’espatlla en defensa de la democràcia, nosaltres no votarem en favor de Sánchez», afirma aquesta veu preeminent que considera que els socialistes han de mostrar aquest compromís democràtic amb la negociació del conflicte polític. «Es pot dir ‘taula de diàleg renascuda’, ‘taula de diàleg 2’ o, simplement, negociació. Però els governs d’Espanya i Catalunya van certificar que hi ha un conflicte polític i es van conjurar per resoldre’l trobant una fórmula que, al final del procés, i segons ha dit Sánchez fins i tot en seu parlamentària, ha de ser votat pels catalans». L’exigència d’ERC és reprendre la negociació, en el format que s’acordi i que es precisi per abordar una solució votada pels catalans.

¿I l’amnistia? Per als republicans el tema del perdó, en l’esfera política, està liquidat. «Només» queda concretar-lo. «És evident que en la concreció, que és un debat entre juristes, és a dir, tècnic, poden saltar espurnes, però en aquesta taula no hi ha assegut Sánchez ni Oriol Junqueras ni Marta Rovira ni Pere Aragonès. Són equips tècnics», ressalta aquesta font.

ERC i PSOE ja debaten

ERC ja té llesta la seva alineació ‘tècnica’ per afrontar aquest debat amb el PSOE, que s’iniciarà ben aviat, atesa la discreció amb què es porten aquests contactes, apunten fonts republicanes. ERC i Junts negociaran per separat. «Els vam oferir fer front comú, però els postconvergents han optat per buscar una via pròpia», apunten.

Els republicans insisteixen a traçar la línia que uneix la taula de diàleg, els indults, la derogació del delicte de sedició i la reforma de malversació. És a dir, que sense cada un dels passos no hagués existit el següent. ¿Què vol dir ERC amb això? Que si Junts ara pot buscar una sortida per a la situació de Carles Puigdemont («és obvi que d’una manera o d’una altra el beneficiarà») és gràcies a la feina previa dels republicans que, en solitari, van negociar i van pactar.

«Amb l’amnistia, o la llei que tingui els seus efectes, es completa el recorregut per una de les potes del conflicte polític, la desjudicialització. Entre aquesta i el referèndum elegim la primera perquè volíem arribar a la negociació de l’exercici del dret a l’autodeterminació en igualtat de condicions», assevera aquesta veu. «És obvi que la denominació ‘taula de diàleg’ ja no és sexi. Però tant Junqueras com Aragonès han assenyalat que el camí obert en la negociació de la investidura de Sánchez del 2019 no té marxa enrere. I ara volem el compromís que en aquesta legislatura s’abordarà el referèndum, cada un des de les seves posicions». I de nou recorren als valors democràtics. «El desig del 80% dels ciutadans de Catalunya, molts d’ells del PSC, de resoldre això votant no es pot sacsejar de la taula amb un simple ‘no hi cap a la Constitució’», sentència.

Nus ferroviari gordià

Notícies relacionades

Dels tres elements que ERC ha posat a sobre de la taula per portar Sánchez a la Moncloa, el segon en importància, és el traspàs de Rodalies i, sobretot, la inversió que l’ha d’acompanyar. «El que acabarà amb l’impresentable caos continu no és la titularitat, en això estem d’acord, sinó les inversions, que s’han de programar i traspassar, com encomanesa la Generalitat, per evitar índexs d’execució del 36%». Aquesta veu rebutja donar una xifra aproximada que es necessita per a la conservació, millora i ampliació de la xarxa de rodalies, sobretot per evitar lectures catastrofistes si no s’obté una xifra similar.

I és que el traspàs de Rodalies ho té tot per a ERC. Aconseguir-ho beneficiaria tots els catalans, més enllà que siguin independentistes o no i, sobretot, «és l’etern recordatori de la incapacitat dels socialistes per gestionar l’única àrea important que tenen a Catalunya». Aquesta veu finalitza la frase, es pren un respir i amb un to de lament afegeix: «Tot i que això no es noti en les eleccions», amb referència a la golejada del PSC a la resta de partits en els municipis on en principi assola més el caos estructural ferroviari, com són els de l’àrea metropolitana de Barcelona.