ERC vincula una Mesa progressista al Congrés amb l’avanç del diàleg a Catalunya

J. J. Guillén / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Continuen les negociacions per conformar la Mesa del Congrés. A una setmana que es constitueixin les Corts, la diputada d’ERC, Teresa Jordà, ha assegurat que estan mantenint converses amb el PSOE per aconseguir una majoria progressista a la Cambra baixa. Al seu entendre, que el bloc de l’esquerra aconsegueixi cinc de les nou cadires que componen aquesta institució seria un primer pas per «avançar a Catalunya», ja que resultaria més senzill negociar certs assumptes al Congrés.

«El més important per avançar a Catalunya és poder negociar i parlar. Això és molt més probable amb una Mesa suposadament progressista. En això estem i d’aquí no ens movem», ha sentenciat la seva arribada a la Cambra baixa per presentar les seves credencials de diputada. Preguntada per les negociacions amb el PSOE, ha assegurat que la seva formació prefereix «un govern progressista de la Mesa», però que això no significa que «el vot d’ERC sigui un vot gratis». Aquest dijous mantindran reunions amb els socialistes.

Una de les contraprestacions, com ella mateixa ha indicat, seria que la Mesa els permeti tenir grup parlamentari propi, tot i que no compleixin els requisits, una cosa que ha confirmat que el PSOE està en disposició d’acceptar. A més, com ja va fer en una entrevista amb EL PERIÓDICO, la parlamentària d’ERC ha reconegut que la presidència de la Mesa ha de recaure sobre els socialistes. Sobre aquest assumpte, ha assenyalat que encara no saben a qui proposarà el PSOE després que Meritxell Batetrenunciés a mantenir-se en el càrrec després d’aquesta legislatura.

La investidura

Notícies relacionades

Sobre el que no ha donat cap pista és sobre la negociació per investir Pedro Sánchez. La republicana catalana ha recalcat que actualment totes les interlocucions pivoten sobre el pròxim dia 17 d’agost, amb la constitució de les Corts, i que la resta de converses porten un «altre calendari» diferent. L’únic del que ha advertit és que es tracta d’un «tema extremament complicat» i ha reiterat que estan mantenint contactes amb Junts per aconseguir un posicionament conjunt «perquè és una palanca de força».

També s’ha pronunciat sobre la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’inadmetre a tràmit el recurs que va presentar l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont contra l’ordre de detenció que va dictar el Tribunal Suprem pels delictes de desobediència i malversació: «És una vergonya de primer ordre».