Posició inamovible

ERC afirma que l’amnistia és una «línia vermella» sense la qual no hi haurà investidura de Sánchez

ERC afirma que l’amnistia és una «línia vermella» sense la qual no hi haurà investidura de Sánchez

EDUARDO PARRA / EPC

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Teresa Jordà, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, ha assegurat que la llei d’amnistia és una «línia vermella» sense la qual no votaran a favor de la investidura del president en funcions i candidat a la presidència del PSOE, Pedro Sánchez.

Jordà ha reiterat que, per al seu partit, desjudicialitzar un dels continguts de l’acord tancat amb els socialistes per a la Mesa del Congrés comporta una llei d’amnistia. «No només que el PSOE la deixi tramitar, que això és vital, i que fins ara no ha passat, sinó que a més la tiri endavant», assegurava davant els micròfons de RAC-1.

La diputada d’ERC ha assenyalat que, perquè es pugui tramitar aquesta llei, era «extremadament necessari» que hi hagués una Mesa, sense la qual és impossible fer política, tot i que sigui amb l’Estat.

Acords ‘in extremis’

La republicana també ha parlat sobre la negociació, duta a terme abans de la Sessió Constitutiva de la XV legislatura de dijous, entre el seu partit i el PSOE per recolzar la candidatura a la presidència de la Cambra baixa de la diputada del PSOE, Francina Armengol.

«A mitjanit van enviar un document que ja començava a garantir els acords», ha explicat sobre la negociació amb el PSOE, i ha afegit que van acabar de matisar-los dijous a primera hora abans de la constitució de les Corts Generals.

Teresa Jordà ha confirmat que li consta que «sempre hi ha hagut contactes amb els companys de Junts» des de les eleccions municipals del 28M, tant des del Parlament de Catalunya com des de Madrid, que continuen de cara a la investidura.

Taula de diàleg

A partir d’ara «la prioritat» per al seu partit és negociar des d’un front comú amb Junts. «Ara tenim companys independentistes al Congrés amb ganes, a priori, de negociar i d’avançar, en el país i sobretot en la nostra causa», afirmava Jordà a RAC-1.

Notícies relacionades

També ha mantingut que «baixaran al fang» per aconseguir prou suports en el Consell de la Unió Europeaper materialitzar la mesura perquè es pugui parlar en català a les cambres europees. Aquest procés s’ha iniciat amb la carta del ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació en funcions, José Manuel Albares, a la secretària general del Consell després que ERC anunciés el suport al PSOE.

La republicana ha recordat que la mesura va ser aprovada a la taula de diàleg amb el Govern espanyol l’octubre de l’any passat, i ha atribuït al cas de corrupció de l’eurodiputada Eva Kaili i a les eleccions generals del 23 de juliol que finalment no es portés a terme.