La batalla lingüística

El valencià inventat de la Generalitat de PP i Vox: ‘eixecució’, ‘proyectes’, ‘peixcadors’...

El valencià inventat de la Generalitat de PP i Vox: ‘eixecució’, ‘proyectes’, ‘peixcadors’...
2
Es llegeix en minuts

Amb el pretext del compromís del PSOE d’impulsar l’ús dels idiomes cooficials al Congrés, el PP i Vox han tornat a brandir la bandera del conflicte lingüístic donant ales a les tesis que neguen que el català i el valencià siguin dues denominacions d’una mateixa llengua. L’últim exemple l’ha donat aquest dimecres la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, dirigida per la ultradreta, amb dos missatges a la xarxa social X (anteriorment Twitter) en els quals fa servir paraules inventades en valencià per distingir-les del vocabulari reconegut per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), defensora de la unitat de l’idioma.

A l’informar de l’agenda oficial del conseller d’Agricultura, de Vox, pot llegir-s’hi el següent: ‘José Luis Aguirre analisa en el Grup Tragsa l’eixecució de proyectes en marcha’ i ‘José Luis Aguirre aborda en les confraries de peixcadors la situació del sector en la Comunitat Valenciana’. Els missatges han rebut infinitat de comentaris d’usuaris indignats per la inclusió de paraules en un presumpte valencià que no estan reconegudes al diccionari de l’AVL.

Notícies relacionades

Aquest vocabulari alternatiu al valencià normatiu de l’AVL, entitat que el 2005 va dictaminar que la denominació de ‘valencià’, que data del segle XV, és la manera d’anomenar la variant del català que es parla al País Valencià, però que els dos noms defineixen la mateixa llengua. El dictamen d’aquesta institució, creada el 2001 sota el Govern d’Eduardo Zaplana i reconeguda estatutàriament com a única autoritat acadèmica sobre el valencià, refutava les tesis secessionistes d’entitats com la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), que defensen la independència del valencià respecte al català i promouen l’existència d’un lèxic, una gramàtica i una ortografia diferents de les oficials.

El 2006, amb la reforma de l’Estatut valencià pactada pel PP i el PSPV, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va adquirir el rang d’institució estatutària de la Generalitat i d’únic ens normatiu del valencià, de manera que a partir d’aquell moment les seves disposicions lingüístiques són «d’aplicació obligatòria en totes les administracions públiques del País Valencià», cosa que inclou les conselleries de l’Executiu autonòmic.