Sánchez facilitarà la «investidura fake» de Feijóo perquè assumeixi el seu «fracàs»

DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Quan les urnes van deixar clar el 23 de juliol que el PP i Vox no sumaven majoria absoluta, el PSOE va optar per recloure’s. Els socialistes van fer comptes, van estudiar els seus possibles suports a la investidura de Pedro Sánchez i van iniciar els primers contactes amb els sobiranistes catalans i bascos, indispensables per a la reelecció del president del Govern en funcions. Però es van instal·lar en el silenci. Volien col·locar tot el focus sobre Alberto Núñez Feijóo, que havia «fracassat» en el seu intent de «derogar el ‘sanchisme’». Ara, un mes després, en la vigília que el Rei rebi en audiència els líders dels dos principals partits, passa el mateix.

Sánchez donarà via lliure aquest dimarts al candidat conservador perquè es presenti a la investidura. El secretari general del PSOE no s’oposarà al nomenament de Feijóo per part de Felip VI si finalment decideix fer aquest pas, seguint el costum de designar en primera instància el candidat més votat a les generals. Volen que l’aspirant del PP, entossudit com està a sotmetre’s a aquest tràngol malgrat que no té cap possibilitat de ser elegit, es «cogui a la seva pròpia salsa» i assumeixi una «tercera derrota» que pot significar, expliquen en la direcció socialista, el final de la seva carrera política. 

«Nosaltres no estem en una competició amb el PP per veure qui va primer a la investidura. El que decideixi el cap de l’Estat estarà bé. No ens donarem cops de colze amb Feijóo». Si ell necessita una tercera ensopegada per adonar-se de la realitat que l’envolta, no serem nosaltres els que li traguem aquesta idea», van assenyalar fonts de la cúpula del PSOE aquest dilluns, dia en què el Monarca va començar a rebre al Palau de la Zarzuela els candidats dels diferents partits, de menor a major.

Després del resultat dels recents comicis i la rotunda elecció de Francina Armengol al capdavant del Congrés dijous passat, gràcies a un pacte amb ERC i Junts per Catalunya que incrementa les possibilitats de Sánchez de mantenir-se a la Moncloa, els socialistes opten perquè Feijóo se sotmeti a una nova caiguda. «Si vol anar a una investidura ‘fake’, ell mateix. Nosaltres respectarem la decisió del Rei, sense exercir cap pressió, com fa el PP diàriament», van remarcar. 

Aquesta presumpta absència de pressió al Monarca per part del PSOE és discutible. Diumenge passat, Félix Bolaños, ministre de la Presidència en funcions i un dels col·laboradors més estrets de Sánchez, va titllar l’intent d’investidura del candidat del PP d’«afany ridícul» i «pèrdua de temps». Aquest fet, en el fons, podia interpretar-se com un intent d’empènyer Felip VI a nomenar Sánchez, que pot ser investit si aconsegueix un pacte amb els partits bascos i catalans (una cosa possible, fins i tot probable, però que continua sense estar clara), en lloc de Feijóo, que no té cap opció.

Però el discurs va canviar lleument aquest dilluns. «Si el Rei decideix proposar Feijóo, ho respectarem», van assenyalar en l’entorn del president del Govern en funcions. «Nosaltres treballarem per conformar l’únic Govern possible, que és la majoria que es va reflectir a les urnes i l’expressió d’una Espanya progressista, plural i diversa», van insistir. 

Les alternatives del Rei

Tot, per tant, sembla dirigir-se que Felip VI nomenarà aquest dimarts Feijóo com a primer candidat. El debat, en principi, se celebraria aviat. Pot ser que la setmana que ve. El PP, a través del seu coordinador general, Elias Bendodo, va advocar fa uns dies per una investidura ràpida («tan aviat com es pugui», va dir), però aquest dilluns fonts de la seva direcció no es mostraven tan contundents. 

El control dels temps, en qualsevol cas, no depèn dels conservadors, sinó de la presidenta del Congrés, la socialista Armengol, que és qui té, juntament amb la mesa, la potestat de fixar la data dels debats. A partir d’allà, una vegada Feijóo fracassi en el seu intent d’arribar a la Moncloa, començaria el compte enrere: dos mesos per a la convocatòria electoral, termini en què Sánchez intentaria la seva investidura, i 47 dies per a la cita amb les urnes.

Però també hi ha una altra possibilitat. Davant aquesta tessitura sense precedents, amb dos candidats volent presentar-se, el Rei podria concloure que l’escenari no està prou clar i evitar nomenar cap aspirant, convocant noves consultes més endavant. En la direcció socialista no descarten aquesta opció, que és la que defensa el PNB. El seu portaveu parlamentari, Aitor Esteban, va considerar aquest dilluns que l’actual ronda era «prematura».     

Amb ERC, Junts, EH Bildu i el BNG rebutjant reunir-se amb el Monarca, per la Zarzuela van passar també UPN i Coalició Canària (un diputat cadascun), que van anunciar al cap de l’Estat la seva intenció de recolzar Feijóo. Vox, mentrestant, continua sense donar del tot el suport, després del seu enfrontament amb el PP al Congrés la setmana passada, i tot i que el donés els números no sortirien: com a molt tindria 172 vots a favor, davant 178 en contra. 

Notícies relacionades

L’encarregada de tancar la primera jornada d’aquesta ronda va ser Yolanda Díaz, vicepresidenta segona en funcions i candidata de Sumar, que va deixar clar al Rei la seva intenció de recolzar Sánchez per conformar un «Govern de coalició progressista». Segons el seu parer, el possible intent d’investidura de Feijóo només obeeix a la «crisi» interna en el seu partit, però la dirigent gallega va evitar dictar els passos a Felip VI. «Farà el que consideri convenient», va dir.  

Aquest dimarts serà el torn de Santiago Abascal, Sánchez i Feijóo, en aquest ordre. I el Rei haurà de prendre una decisió: nomenar candidat a la investidura el líder del PP, el del PSOE o esperar fins que qualsevol intent d’elecció tingui bases més sòlides.