Negociacions arran del 23J
Ayuso marca el límit de les negociacions del PP amb Junts
La dirigent madrilenya fa una pregunta a Sánchez: «Independència, ¿sí o no? I si és que no, ¿a què ve tot això?»
A dos dies que es produeixi finalment la constitució de les Corts i es decideixi sobre qui recau la presidència de les Corts, Isabel Díaz Ayuso ha apuntat clarament que les converses amb Junts han de ser una línia vermella per al partit. Després de dies en els quals des de la direcció nacional s’han compartit missatges contradictoris, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha alçat la veu sobre aquest tema: «No es pot continuar pagant la festa independentista».
A la pregunta concreta de si el PP ha de parlar amb el partit de Carles Puigdemont per a la constitució de la Mesa del Congrés i la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, Ayuso ha respost que es pot parlar amb altres formacions, però només amb «els que no busquen la ruptura d’Espanya i sí la igualtat davant la llei».
La presidenta madrilenya ha fet aquestes declaracions al finalitzar l’acte organitzat per l’Ajuntament de Madrid amb motiu de la festivitat de la Paloma, patrona dels bombers i de la capital, en el qual l’alcalde i ella mateixa han entregat les tradicionals Palomas de Bronce als bombers de Madrid. Convençuda que el president del Govern en funcions està entregat als independentistes, Ayuso assenyala que no pot ser «només una qüestió de diners, sinó que les noves generacions heretin un país unit». I això, diu, no passa perquè la governabilitat d’Espanya depengui d’un «pròfug de la justícia».
Ayuso ha arribat a l’acte amb diverses preguntes perquè les respongui el partit socialista. La primera: «Independència, ¿sí o no? I si és que no, ¿a què ve tot això?». La dirigent madrilenya no concep que les negociacions s’estiguin produint si aquest no és el final del camí. «Referèndum, ¿sí o no? Amnistia, ¿sí o no? Condonar el deute generat pels independentistes catalans a costa dels espanyols, ¿sí o no? ¿Violentar el reglament del Congrés perquè Esquerra tingui grup propi?». Les respostes, opina, d’alguna manera es poden preveure observant el que passa a Navarra, on ha assenyalat que EH Bildu recolza un govern socialista mentre demana el referèndum. «Allà està passant alguna cosa».
Maroto intenta rebaixar la tensió
Notícies relacionadesPer la seva part, la portaveu del PSOE a l’Ajuntament de Madrid i exministra del Govern de Pedro Sánchez, Reyes Maroto, ha procurat restar importància al fet que Junts estigui portant al límit les negociacions per formar la Mesa del Congrés, intentant mostrar que és qui té el control dels temps i deixant clar que la governabilitat de l’Estat depèn del que indiqui Carles Puigdemont. En el PSOE intenten allunyar el fantasma d’una nova repetició electoral i mostrar seguretat que les negociacions arribaran a bon port, alhora que els grups nacionalistes de l’esquerra, de boca de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, i d’ERC, adverteixen que els seus vots no estan encara assegurats. «Cal deixar temps a tots els grups perquè decideixin quina és la seva posició», contestava Maroto als mitjans de comunicació preguntada per la decisió de Junts de no revelar el sentit del seu vot fins a minuts abans de la constitució de les Corts.
Mentre en el PSOE i la resta dels grups creix la tensió pel que pugui passar aquest dijous i, sobretot, davant la possibilitat que aquesta sigui l’actitud de Junts durant tota la legislatura en cas que finalment hi hagués un acord d’investidura amb Sánchez, Maroto també ha restat importància a les complicacions futures que es puguin produir. «Venim d’una legislatura molt complexa amb forces molt diferents» que han adoptat acords diversos, ha explicat, de manera que, amb aquests antecedents, espera també «que no sigui un precedent» que en cada negociació futura s’hagi d’esperar a l’últim moment.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV