Negociacions arran del 23J

Ayuso marca el límit de les negociacions del PP amb Junts

La dirigent madrilenya fa una pregunta a Sánchez: «Independència, ¿sí o no? I si és que no, ¿a què ve tot això?»

3
Es llegeix en minuts
Elena Marín

A dos dies que es produeixi finalment la constitució de les Corts i es decideixi sobre qui recau la presidència de les Corts, Isabel Díaz Ayuso ha apuntat clarament que les converses amb Junts han de ser una línia vermella per al partit. Després de dies en els quals des de la direcció nacional s’han compartit missatges contradictoris, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha alçat la veu sobre aquest tema: «No es pot continuar pagant la festa independentista».

A la pregunta concreta de si el PP ha de parlar amb el partit de Carles Puigdemont per a la constitució de la Mesa del Congrés i la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, Ayuso ha respost que es pot parlar amb altres formacions, però només amb «els que no busquen la ruptura d’Espanya i sí la igualtat davant la llei».

La presidenta madrilenya ha fet aquestes declaracions al finalitzar l’acte organitzat per l’Ajuntament de Madrid amb motiu de la festivitat de la Paloma, patrona dels bombers i de la capital, en el qual l’alcalde i ella mateixa han entregat les tradicionals Palomas de Bronce als bombers de Madrid. Convençuda que el president del Govern en funcions està entregat als independentistes, Ayuso assenyala que no pot ser «només una qüestió de diners, sinó que les noves generacions heretin un país unit». I això, diu, no passa perquè la governabilitat d’Espanya depengui d’un «pròfug de la justícia».

Ayuso ha arribat a l’acte amb diverses preguntes perquè les respongui el partit socialista. La primera: «Independència, ¿sí o no? I si és que no, ¿a què ve tot això?». La dirigent madrilenya no concep que les negociacions s’estiguin produint si aquest no és el final del camí. «Referèndum, ¿sí o no? Amnistia, ¿sí o no? Condonar el deute generat pels independentistes catalans a costa dels espanyols, ¿sí o no? ¿Violentar el reglament del Congrés perquè Esquerra tingui grup propi?». Les respostes, opina, d’alguna manera es poden preveure observant el que passa a Navarra, on ha assenyalat que EH Bildu recolza un govern socialista mentre demana el referèndum. «Allà està passant alguna cosa».

Maroto intenta rebaixar la tensió

Notícies relacionades

Per la seva part, la portaveu del PSOE a l’Ajuntament de Madrid i exministra del Govern de Pedro SánchezReyes Maroto, ha procurat restar importància al fet que Junts estigui portant al límit les negociacions per formar la Mesa del Congrés, intentant mostrar que és qui té el control dels temps i deixant clar que la governabilitat de l’Estat depèn del que indiqui Carles Puigdemont. En el PSOE intenten allunyar el fantasma d’una nova repetició electoral i mostrar seguretat que les negociacions arribaran a bon port, alhora que els grups nacionalistes de l’esquerra, de boca de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, i d’ERC, adverteixen que els seus vots no estan encara assegurats. «Cal deixar temps a tots els grups perquè decideixin quina és la seva posició», contestava Maroto als mitjans de comunicació preguntada per la decisió de Junts de no revelar el sentit del seu vot fins a minuts abans de la constitució de les Corts.

Mentre en el PSOE i la resta dels grups creix la tensió pel que pugui passar aquest dijous i, sobretot, davant la possibilitat que aquesta sigui l’actitud de Junts durant tota la legislatura en cas que finalment hi hagués un acord d’investidura amb Sánchez, Maroto també ha restat importància a les complicacions futures que es puguin produir. «Venim d’una legislatura molt complexa amb forces molt diferents» que han adoptat acords diversos, ha explicat, de manera que, amb aquests antecedents, espera també «que no sigui un precedent» que en cada negociació futura s’hagi d’esperar a l’últim moment.