La ministra critica el Constitucional i contesta al PP

Robles no veu «raonable» la pressa del TC amb Puigdemont

3
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha aprofitat la presència de mitjans en una visita al Comandament d’Operacions (MOPS) de les Forces Armades per pronunciar-se sobre els principals assumptes de l’agenda política. I ho ha fet defensant l’abast de les converses del PSOE, censurant el relat del PP i criticant la inesperada proactivitat de la Sala de Vacances del Tribunal Constitucional.

Han visitat el MOPS aquest dijous tres encarnacions de la ministra: la jurista, la política i la titular de Defensa. La jurista i exmagistrada Robles ha recordat que la Sala de Vacances del Constitucional es va crear per a assumptes que no puguin esperar que es reprenguin les sessions ordinàries de l’òrgan. No, sens dubte, per resoldre un tema com el recurs d’empara que Carles Puigdemont ha presentat davant l’ordre de detenció emesa contra ell.

Per Robles hauria sigut «el més prudent» que «un assumpte de transcendència jurídica i política» com el recurs de l’expresident de la Generalitat fugit a Waterloo es resolgués en ple del Constitucional, amb 12 integrants, i no en una sala de tres creada per a «casos de tramitació, de menys incidència». Això seria «el més raonable», segons la versió oferta per Europa Press.

Censura al PP

La política Margarita Robles ha deplorat les declaracions d’aquest dimecres de Cuca Gamarra, secretària general del PP, en les quals va acusar els socialistes de no respectar el resultat de les eleccions. Segons Robles, són «insults i desqualificacions», part d’un relat que passa per afirmar que Pedro Sánchez està «en mans de Bildu o de Junts», quan ara diuen que no descarten parlar amb els independentistes catalans.

S’ha referit al coordinador general del PP, Elías Bendodo, que ha mostrat al PP obert a parlar «amb tots» els partits, també amb Junts. «Li diria a Feijóo que miri la seva hemeroteca i que en tregui alguna conclusió», ha dit, segons recull Efe.

Preguntada per contactes del PSOE amb la formació de Puigdemont, Robles ha sostingut a la porta del MOPS que en democràcia cal parlar amb tots els partits polítics, però amb «coherència», ha matisat.

Preocupació pel Sahel

La situació a Mali, el Senegal i el Níger ha centrat la visita i la reunió múltiple online que aquest dijous ha portat a terme la ministra de Defensa, al Comandament d’Operacions de les Forces Armades.

Des de la base que el MOPS té als afores de Madrid se segueix amb molta atenció l’evolució d’esdeveniments al Sahel. Després de la sortida dels efectius de la Policia Nacional que col·laboraven amb el Govern del Níger en tasques d’investigació de les màfies de la immigració, les missions militars a Mali i al Senegal són la principal i gairebé única presència activa espanyola.

Defensa continua defensant la necessitat estratègica del desplegament a Mali, malgrat la retirada d’altres forces europees. «És d’especial importància la presència del contingent espanyol a Mali i al Senegal, i les bones relacions que tenim a la zona», ha remarcat Robles.

A la zona del Sahel treballen 132 militars de la missió d’ensinistrament de la Unió Europea EUTM Mali i 8 d’EUTM RCA (República Centre Africana); la primera, sota comandament d’un general espanyol, a més del Destacamento de Apoyo Aéreo Marfil.

Altres operacions

Robles també ha al·ludit a l’operació d’evacuació d’espanyols al Níger, i ha agraït el treball d’extracció de resident al general Carlos Prada, membre de l’Estat Major del MOPS. Robles ha comentat que s’han aplicat en aquesta missió «lliçons apreses de l’Afganistan i el Sudan»

Notícies relacionades

En la reunió ha destacat també la situació a l’Iraq, delicada després de la nova crema d’exemplars de l’Alcorà a Suècia, però sense novetats per als 361 militars espanyols que treballen a la zona en el marc de la missió OTAN i la missió Inherent Resolve, que lidera els Estats Units.

En aquesta cita han reportat també novetats a la ministra els caps del Destacamento Ambar (vuit caces Eurofighter) de policia aèria a Estònia –que des del 31 de juliol han hagut de portar a terme dos intercepcions i identificacions d’avions russos– i de la missió naval Atalanta a l’oceà Índic, on «la pirateria marítima està molt minvada i limitada», ha afirmat la ministra.