La jutge del Constitucional Maria Luisa Balaguer qualifica d’«inusual» el rebuig del recurs de Puigdemont

ACN

3
Es llegeix en minuts
EFE

La magistrada del Constitucional María Luisa Balaguer ha considerat «inusual» que la Sala de Vacances d’aquest tribunal, composta per tres magistrats, hagi resolt el recurs de l’expresident català Carles Puigdemont contra la seva ordre nacional de detenció sense esperar a elevar-lo al ple per la seva especial transcendència. Balaguer no ha volgut, no obstant, estudiar qüestions polítiques i ha manifestat que s’abstenia d’entrar «en un procés d’intencions». «No seria el correcte», ha dit en declaracions a la cadena SER.

«Jo no sé què ha animat aquestes persones a resoldre per interlocutòria una situació que generalment se sol fer admetent a tràmit i avocant» al ple, ha assegurat. En aquest sentit, ha assenyalat que des del 2017, any en què es va celebrar el referèndum de l’1-O, «tots aquests assumptes», els relacionats amb el procés, «s’han tramitat en ple perquè incumbia al ple tramitar-los» per l’«interès excepcional» d’aquests assumptes i per la seva «importància i transcendència».

«Per això vam arribar el 2017 a un consens», ha assegurat. I ha defensat: «S’ha respectat, també per les sensibilitats que es puguin considerar en un sentit més obert, a un cert federalisme, com podia ser la posició meva i la de Juan Antonio Xiol i algun altre company». Una unitat, ha afegit, que només van trencar en dues ocasions. «Sens dubte, justificant molt el que nosaltres pensàvem que havia de ser una veu diferent», ha concretat.

«Una va ser –ha recordat– en un assumpte de multa, o alguna cosa així, que vam fer un vot concurrent, i una altra va ser, com recordaran, en la sentència del procés, que vam haver de fer un vot dissident Xiol i jo perquè vam considerar que clarament era d’aplicació una sentència del 1999 que establia la graduació per penes», ha detallat.

Notícies relacionades

Al ser preguntada sobre una possible intencionalitat política en la decisió que van adoptar dos dels tres magistrats de la Sala de Vacances, Concepción Espejel i César Tolosa (del sector conservador), i a la qual es va oposar la tercera, Laura Díez, de l’ala progressista, ha advertit que no pot «valorar els comportaments polítics de les persones o els jurídics». Així, s’ha limitat a indicar que quan un magistrat s’enfronta a un problema jurídic «ha de trobar una solució jurídica». «Els polítics sí que hi són per donar solucions polítiques, però si nosaltres som persones tècniques, el que hem de fer és aprofitar el nostre coneixement del dret constitucional, que crec que per a això se’ns elegeix, i ser el més aliens a la política possible, jo això és el que intento fer», ha afirmat.

La Sala de Vacances del Constitucional va rebutjar aquest dimecres l’admissió del recurs de Puigdemont contra l’ordre nacional de detenció que va dictar el Tribunal Suprem al confirmar el seu processament per malversació agreujada i desobediència en la causa del procés, després de ser derogat el delicte de sedició. Poc després de conèixer-se aquesta resolució i el vot en contra de Laura Díez, que considera que no era urgent resoldre ara sobre aquest assumpte i que havia de ser elevat al ple per la seva transcendència, la Fiscalia va anunciar que recorrerà aquesta decisió amb similars arguments. El termini per recórrer la resolució de la Sala de Vacances comença l’1 de setembre, ja que l’agost és un mes inhàbil per a aquest tipus de tràmits, segons fonts de la Fiscalia.