El TC i Sumar enutgen Junts en plenes negociacions per a la investidura de Sánchez

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Carles Puigdemont va ser clar i meridià el 29 de juliol quan va demanar anar amb peus de plom a tots els que busquen convèncer-lo perquè Junts faciliti la investidura de Pedro Sánchez. Va transmetre que per la boca pot morir el peix o, en aquest cas, les opcions de formar Govern. El PSOE va prendre nota d’això i s’ha autoreceptat discreció i cautela en cada compareixença pública, mentre que Sumar, en el seu intent de projectar que també intervé en les interlocucions, ha trepitjat la durícia als postconvergents assegurant aquest dimecres que les converses amb els independentistes «avancen de manera positiva».

Però, si bé hi ha situacions evitables com el que un diu o deixa de dir, n’hi ha d’altres que s’escapen del control polític, com la intervenció del poder judicial en un moment d’alt voltatge a tan sols una setmana de la votació de la nova presidència del Congrés. Dona compte d’això la insòlita decisió del Tribunal Constitucional d’aprofitar la seva majoria conservadora en ple estiu –al complet té majoria progressista– per rebutjar els recursos d’empara de Puigdemont i Toni Comín contra el seu processament per malversació agreujada i desobediència.

Un còctel, el del partit de Yolanda Díaz i el d’aquest nou episodi de la causa del procés, que ha caigut com una galleda d’aigua freda a Junts, que no han dubtat a posar fre a qualsevol indici d’optimisme sobre el transcurs de les negociacions. «Primera notícia», ha respost amb ironia el secretari general del partit, Jordi Turull, en les xarxes socials com a reacció a l’entrevista a la SER en la qual el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha transmès que les negociacions progressaven. Una manera de refredar les expectatives dels principals socis del PSOE, que Junts critica perquè considera que s’atorguen un pes en la interlocució que, en realitat, no tenen.

Fonts del partit asseguren que seran disciplinats a no pronunciar-se públicament sobre les negociacions fins que hi hagi novetats que es puguin explicar, però que el context és «prou seriós i transcendent» per trencar el silenci davant «especulacions» o afirmacions que no es corresponguin amb la situació. En els Comuns no ha faltat qui ha advertit a la cúpula de Sumar que podia ser una imprudència donar qualsevol detall sobre com transcorre el diàleg amb els independentistes, una missió que es va encarregar específicament a l’exportaveu d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.

Notícies relacionades

La decisió del TC de ni tan sols admetre a tràmit els recursos de Puigdemont i Comín perquè el ple valorés el seu contingut quan estigués al complet ha acabat donant el cop de gràcia. Turull no ha dubtat a pronunciar-se de nou per lamentar que l’«estratègia d’Estat contra l’independentisme» no descansa ni tan sols en vacances. «Tot en ordre», ha ironitzat. És una evidència del torpede a la línia de flotació de les negociacions que pot suposar qualsevol decisió judicial, que pot ser l’espurna que malmeti els possibles avenços. I és que els independentistes, i molt especialment Junts, són conscients que hauran d’explicar molt bé un eventual acord amb el PSOE, per la qual cosa elements externs com aquests ho poden acabar dinamitant tot.

La interlocució, avisen actors implicats en el diàleg entre partits, serà «llarga» i tindran el 17 d’agost una prova de foc amb la majoria progressista que pretenen aconseguir els socialistes en la Mesa del Congrés, a més de consolidar una presidència que, per força, haurà de tenir el vistiplau de les forces sobiranistes. Queda una setmana i el missatge de Junts és que jornades com les d’avui no remen a favor de l’acord.