ERC preveu participar aquest any en la manifestació de l’ANC per la Diada al no veure-la «hostil»

MARTA PÉREZ / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

ERC està disposada a assistir a la manifestació que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb motiu de la Diada, després de la seva absència el 2022, al considerar que aquest any no és «hostil» cap a una part de l’independentisme i està plantejada «des d’una perspectiva més oberta, transversal i plural». Així ho ha afirmat en declaracions a Efe la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que, després de l’absència de la cúpula del partit en la manifestació de l’11 de setembre de l’any passat, veu un tarannà «diferent» en la convocatòria actual.

Per a aquesta Diada, l’ANC planeja formar quatre columnes de manifestants que arrencaran des de diferents punts simbòlics de Barcelona –la Ciutat de la Justícia, l’Escola Proa, l’estació de Sants i la seu d’Hisenda– i que convergiran a la plaça Espanya. Vilalta ha assenyalat que els republicans no van assistir a la manifestació de l’ANC la Diada de l’any passat perquè era «hostil cap a ERC i una part de l’independentisme». El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va declinar participar-hi.

Notícies relacionades

«Creiem que hi ha hagut una reflexió respecte a l’any passat i, per tant, veiem que de moment s’enfoca des d’una perspectiva més oberta, més transversal, més plural, amb més vocació de sumar que la que vam viure l’any passat. Nosaltres voldrem ser-hi», ha assenyalat Vilalta sobre la convocatòria de l’ANC d’aquest any. La dirigent republicana ha reivindicat l’independentisme com un moviment «transversal, plural, en el qual hi ha molts matisos», amb un caràcter «inclusiu», i ha apuntat que aquesta riquesa és la que n’ha motivat el creixement.

La Diada d’aquest any coincidirà en plenes negociacions d’ERC i Junts amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez, així com amb l’intent dels dos partits de traçar una estratègia conjunta a Madrid. Abans de la campanya del 23J, la cúpula de l’ANC va plantejar reclamar l’abstenció i el vot nul, però les bases van tombar aquesta proposta en una consulta.