Dolors Feliu: «El bloqueig és un bon toc d’atenció per visualitzar la rellevància de Catalunya»
5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, pressiona els partits independentistes perquè exigeixin a Pedro Sánchez avançar cap a la independència, no només una amnistia eventual. I veu positiu el bloqueig i la repetició electoral, si passen, com a toc d’atenció a l’Estat.

¿A què atribueix el notable descens de l’independentisme en les eleccions generals?

Molts estaven per l’abstenció, ja que els partits independentistes no estan construint un projecte per a la independència. I no es veu clar què s’anava a fer a Madrid. Aquests quatre anys de fals diàleg per part d’alguns i de proclames per part d’altres no han donat fruit. I hi ha hagut un vot al PSOE com a reacció perquè no governi el PP i Vox.

¿Quines condicions creu que ha de posar l’independentisme al candidat socialista Pedro Sánchez davant una negociació d’investidura?

La mesura ha de ser el suport de Sánchez a la independència de Catalunya. Els suports anteriors per part dels partits catalanistes i independentistes han sigut a canvi de coses concretes. Ara es tornen a posar sobre la taula, i són pantalles passades. Que si el finançament, que si no sé quins traspassos... S’han posat sobre la taula en les anteriors legislatures i sempre hi ha hagut un maltractament continuat a Catalunya. El dèficit fiscal, no executar els pressupostos, la persecució del català, la repressió que segueix, augmentada... Si traguéssim els diputats de Catalunya, hi hauria una majoria absoluta del PP i Vox que governaria tranquil·lament Espanya. Catalunya posa el tema de la independència sobre la taula perquè no l’atenen. És el gran elefant a l’habitació. I això s’ha de posar de manifest. Més que plantejar què demanem, es tracta de què fan ells per la independència de Catalunya. No sembla que facin res. Ni l’Estat ni Pedro Sánchez estan dient que ho faran.

Més que plantejar què demanem, es tracta de què fan ells per la independència de Catalunya

¿És pessimista, així, respecte a un acord eventual?

No veig que Sánchez estigui disposat ni faci plantejaments cap a la independència de Catalunya. De cap manera. Veig molt tancat l’Estat. I els partits independentistes no volen demanar menys.

Ara es tornen a posar sobre la taula reclamacions que són pantalles passades, com el finançament o traspassos de competències

Es parla d’amnistia i d’autodeterminació com a condicions. ¿Com s’hauria de concretar?

L’amnistia és la part final d’una negociació, perquè si no el que passa és que l’amnistia és ¿a canvi de què?,¿que sàpigues que et castigaré per una altra banda quan vulguis fer la independència? És un punt difícil. I quan parlem d’autodeterminació, que és un concepte jurídic molt ampli, en parlem per fer la independència. I l’Estat té un marc jurídic totalment tancat i les majories tampoc donen per fer reformes constitucionals per incloure el referèndum. Ells serien els interessats a fer-ho si volen governar, si hi ha fermesa dels partits independentistes. Està bé que hi hagi aquest bloqueig o aquesta fermesa, perquè fa temps que saben que això és el que vol Catalunya. I ara se sorprenen perquè volem la independència. L’última legislatura vam estar amb la broma del diàleg i l’autodeterminació. Ha de quedar clar que és difícil governar Espanya si això no s’encara. El bloqueig és positiu en aquest sentit.

Està bé que hi hagi aquest bloqueig, fa temps que saben el que vol Catalunya

¿En quina mesura pot influir el fet que una repetició electoral pogués donar com a resultat un Govern del PP i Vox?

En realitat, si Catalunya no estigués en l’equació, ja governarien el PP i Vox. ¿Algú està disposat en l’Estat a moure fitxa o no?

¿Creu que Junts i ERC mantindran la posició que m’està descrivint?

Això és el que com a independentistes els hem de dir que facin, que mantinguin la posició. Si tenen vots és perquè són independentistes. Estem per la independència, no per altres pantalles que ja no serveixen. I si cal anar a la repetició d’eleccions, crec que no ha de tremolar el pols als independentistes.

Constato que és pessimista respecte a un acord

No sé si diria pessimista. Crec que el bloqueig també és una manera que visualitzin la rellevància de Catalunya i dels votants catalans en les seves equacions del Congrés. Sempre ens tenen per res. Que hi hagi un tipus de bloqueig de l’estil ‘si no hi ha res [per part de l’Estat], no hi haurà res’ és un toc d’atenció que està bé.

Si cal anar a la repetició d’eleccions, crec que no ha de tremolar el pols

Insisteixo en una pregunta anterior: ¿i el risc d’un Govern del PP i Vox?

Un Estat que es vol governar té dret a votar el que consideri. Ja vota majoritàriament el PP i Vox si li treus Catalunya. Amb Catalunya es tergiversa tot. Mentre no treguin Catalunya pot ser que no puguin governar ells i que tampoc puguin governar el PP i Vox. Si l’Estat fos democràtic i s’avingués a reconèixer el dret a l’autodeterminació, benvingut.

Un Estat té dret a votar el que consideri. Ja vota majoritàriament el PP i Vox si li treus Catalunya

¿La Diada ha de servir per pressionar els partits independentistes en aquestes negociacions hipotètiques?

És que Sánchez sense els partits independentistes no tindria cap opció. Fa falta un pla per fer la independència de Catalunya en democràcia, i reconeixement de l’1-O i tot el que comporta un canvi de paradigma de l’Estat perquè reconegui que la independència és un dret. Si no és així, no s’ha de donar suport a ningú.

¿Si es negocien elements, segons vostè, menors, això podria donar ales a un quart espai sobiranista?

Ara estem en política espanyola i veurem quin és el plantejament dels partits que es denominen independentistes. Però també caldrà veure si tenen projecte per fer la independència aquí perquè encara no ho han demostrat. Perquè la independència es farà aquí, no a Madrid. Si parlem de llista cívica, està condicionant el projecte d’independència d’aquí. Veurem primer què passa a Madrid i valorarem el projecte d’independència que hi hagi aquí. Amb tot això veurem en quina situació estem.

¿Mas demana no ser intransigents? Que Sánchez sigui exigent però no intransigent respecte a la independència

Notícies relacionades

L’expresident Artur Mas proposa negociar sense ser intransigents...

Aplicaria aquesta frase a Pedro Sánchez: que sigui exigent però no intransigent respecte a la independència. Que sigui exigent. Podem fer referèndums internacionals molt democràtics, però que deixin enrere la intransigència de no reconèixer el dret a l’autodeterminació dels pobles.