Un de cada tres votants progressistes va arribar al 23J pensant que governaria Feijóo

Jose Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els resultats que van oferir les urnes el 23J van tirar per terra les prediccions de la gran majoria d’enquestes i van suposar una clatellada per a les expectatives del PP, que, en moment, vorejava la majoria absoluta. La sorpresa no va ser només seva. Més de la meitat dels espanyols van acudir a votar donant per fet que Alberto Núñez Feijóo seria el pròxim president del Govern, segons les dades de l’últim estudi publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). En concret, un de cada tres votants progressistes tenia assumit que la dreta governaria, una opció que ara està pràcticament descartada.

En un estudi que es va fer entre el 13 i el 22 de juliol, un dia abans que els ciutadans espanyols fossin cridats a votar, i que està basat en més de 27.000 entrevistes, el CIS assegura que el 51,5% dels espanyols tenien clar que el següent inquilí de la Moncloa seria Feijóo, una xifra que ascendia fins al 87,4% entre els votants del PP i al 79,8% entre els de Vox. El més curiós és que el 35% dels electors del PSOE i el 31,4% dels que van elegir Unides Podem el 2019 també ho pensaven.

Aquestes dades, no obstant, contrasten amb la preferència mostrada pels espanyols. Segons la institució dirigida per José Felix Tezanos, el 36% dels enquestats preferien Pedro Sánchez com a president del Govern i només el 28,7% optaven per Feijóo. Als dos líders els seguia Yolanda Díaz, amb el 13,5% de les respostes, i Santiago Abascal, amb el 7,3%.

La creença que Feijóo seria el pròxim president del Govern també es pot comprovar en l’optimisme amb el qual els votants populars van encarar la cita electoral. El 27,3% dels enquestats que fa quatre anys van votar el PP creien que les urnes oferirien una aritmètica parlamentària que permetria un govern d’un sol partit. Aquest pensament coincideix amb el missatge que va compartir la formació conservadora en l’última setmana de campanya que tindrien una majoria que els permetria esquivar Vox i recolzar-se en el PNB. La confiança que hi hagués un Govern monocolor es reduïa bastant en l’electorat d’altres formacions: PSOE (6,6%), Vox (10,6%) i Unides Podem (2,6).

Transferència de vot

Notícies relacionades

L’estudi del CIS també mostra la transferència de vot que es va donar el 23J entre les diferents formacions. Un 10% dels votants que van recolzar el PSOE el 2019 van optar en aquesta ocasió per la papereta de Sumar. No obstant, els socialistes van rebre el suport de gairebé el 20% dels electors que fa quatre anys van optar per Unides Podem o alguna de les seves confluències territorials. Un escenari similar es va produir en la dreta. El 10% dels votants del PP se’n van anar a Vox, mentre que un 17,4% dels electors del partit ultra van apostar pels conservadors.

Un altre dels aspectes que destaquen de l’estudi del CIS és que, mentre prop del 45% dels votants del PSOE haurien elegit Sumar com a segona opció i viceversa –el 48,3% dels morats haurien escollit els socialistes–, només el 26,6% dels conservadors haurien optat per Vox de no poder votar el PP. En aquest cas, no es produeix l’efecte contrari, el 43,2% dels que van elegir els ultres haurien apostat pels populars com a segona opció.