Hi tornarà aquest estiu

Joan Carles I torna a Abu Dhabi després d’uns dies discrets regatejant a Galícia

Joan Carles I torna a Abu Dhabi després d’uns dies discrets regatejant a Galícia
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’avió privat de Joan Carles I s’ha enlairat aquest matí de l’aeroport del Peinador (Vigo, Pontevedra). Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO DE CATALUNYA de fonts del seu entorn, el rei es dirigeix a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units). La tercera visita del monarca a Espanya després de la seva decisió d’abandonar el país, l’agost del 2020, ha transcorregut amb la mateixa discreció que l’anterior. El perfil baix de l’emèrit era una petició de la Casa del Rei, institució que va viure amb disgust el primer viatge de l’emèrit i temia que cada visita es convertís en un xou.

Joan Carles I ha complert aquest desig del seu fill i ha aconseguit que aquest nou desplaçament discorri amb tranquil·litat i sense declaracions altisonants. L’excap d’Estat va arribar dimecres de la setmana passada a Galícia, just tres dies després de la celebració de les eleccions generals, i així va complir també una altra petició del seu fill: que evités la campanya política per evitar de passada que la monarquia es convertís en un assumpte de debat.

Aquest matí, de camí de l’aeroport, ha abaixat la finestreta del cotxe en el qual anava i ha dit, a preguntes dels periodistes, que tornarà «aviat».

Aquests dies l’emèrit ha estat allotjat a la casa del seu amic Pedro Campos, com fins ara en tots els seus viatges, i ha sortit a navegar amb els seus companys de la tripulació del ‘Bribón’. L’emèrit es va proclamar campió del XXIV Trofeo Hotel Carlos I Silgar en la classe 6 metres diumenge. L’objectiu del monarca és revalidar el títol que ostenten en la categoria de 6 metres aquest estiu a l’illa de Wight (Regne Unit).

Notícies relacionades

Aquest dilluns, en la seva última visita al club nàutic del municipi gallec, va dir que estava «encantat» de ser a Galícia i acompanyat dels periodistes i, a preguntes d’aquests, va assegurar que hi tornarà «moltes vegades» aquest estiu, tot i que no va concretar quan. Alguns espontanis van ovacionar el monarca i van pronunciar crits de joia de «‘¡viva el rey!’». També va assegurar que es troba «molt bé» de salut.

Joan Carles I ha estat aquests dies acompanyat de la seva filla Elena, que també ha sortit a navegar, però en altres embarcacions. L’excap d’Estat va passar per Madrid en la seva primera visita a Espanya (el maig del 2022), però no ho ha fet ni en el segon ni en aquest tercer desplaçament. La relació entre Joan Carles I i el seu fill és molt freda a ulls de tots des del març del 2020, quan la premsa internacional va publicar nombroses informacions sobre la fortuna oculta de l’emèrit. En aquelles dates Felip VI va decidir trencar amb el seu pare: li va retirar l’assignació que rebia a compte dels Pressupostos Generals de l’Estat i va comunicar que renunciarà a l’herència que li toqui quan mori. Cinc mesos després, a l’agost, tots dos van concloure que el millor per a la monarquia era que abandonés Espanya i s’‘exiliés’ a Abu Dhabi.