Investidura

María Guardiola, investida presidenta d’Extremadura amb el sí de Vox

Amb el suport dels 28 diputats del PP i els 5 de Vox, que junts sumen un escó més que el bloc de l’esquerra, s’ha convertit en la primera dona que presidirà la Junta d’Extremadura

María Guardiola, investida presidenta d’Extremadura amb el sí de Vox
1
Es llegeix en minuts

No hi ha hagut sorpreses. Ningú ha sortit del guió i María Guardiola ja és presidenta d’Extremadura. Es posa al capdavant de la Junta d’Extremadura gràcies al sí dels cinc diputats de Vox, que, afegits als 28 escons del PP, són suficients per arribar a la majoria absoluta de l’assemblea extremenya en primera volta.

La votació ha arribat després de més de quatre hores de debat en el qual hi ha hagut sorna, tensió i atacs polítics, però també un to conciliador i instants d’emoció.

La protagonista del dia ha sigut la nova presidenta de la Junta, que garanteix que hi haurà un govern estable i lleial a Extremadura i que ha posat el feminisme per bandera, al ser la primera dona que ocupa aquest càrrec.

Però també ha sigut protagonista del debat el líder socialista, Guillermo Fernández Vara, que s’ha acomiadat del Parlament. «És la meva última intervenció en aquesta Cambra», ha dit durant el torn de rèplica, en el qual, després de diversos retrets, ha mostrat el seu afecte a la nova presidenta i li ha desitjat molta sort. Les seves paraules de comiat han despertat fins i tot els aplaudiments dels diputats del PP. Guardiola ha tancat la seva dúplica lloant el ja expresident de la Junta: «Estaré atenta a la seva veu, la seva experiència i la seva mirada», ha dit.

Notícies relacionades

I l’altre protagonista de la jornada ha sigut sens dubte el portaveu del grup parlamentari Vox, Ángel Pelayo Gordillo. El seu to ha sigut conciliador en tot moment amb qui serà el seu soci de govern, el PP, després de la firma de l’acord de govern que ha possibilitat la presidència de la Junta a Guardiola. En la seva primera intervenció, Gordillo ha apel·lat més al líder socialista que a la presidenta popular, amb qui ha augurat una relació «duradora, lleial i eficaç» en el futur govern de coalició.

Durant la seva al·locució, ha criticat a Guardiola que durant el debat de dijous «gairebé» no esmentés Vox i s’ha centrat en l’acord programàtic de 60 mesures firmat amb el PP, que anteposa «el bé d’Extremadura» a les discrepàncies que existeixin entre els dos partits després d’algun moment «d’acalorament polític», ha dit en referència a la falta d’acord en la constitució de l’Assemblea.