Narcotràfic a Europa

Itàlia activa el sistema d’alerta per heroïna adulterada amb fentanil

Els serveis d’intel·ligència italians adverteixen de l’interès de les màfies locals en la droga que ha causat una epidèmia als EUA

Itàlia activa el sistema d’alerta per heroïna adulterada amb fentanil

Irene Savio

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

A Itàlia li preocupa el fentanil, l’anomenada "droga zombi". Tant que aquesta setmana el Sistema Nacional d’Alerta per les Drogues transalpí ha deixat enrere els titubejos i ha llançat l’alerta per aquest estupefaent. Una decisió que s’ha pres després de descobrir-se dosi d’heroïna adulterada amb fentanil a Perusa, al nord. "És la primera vegada que això es documenta a Itàlia", van assenyalar les autoritats.

L’alerta llançada és de grau tres i preveu l’activació de l’anomenat Pla Nacional de Prevenció contra l’ús impropi de fentanil, presentat fa un mes i mig arran de l’alarma internacional per aquesta droga, que ha provocat una veritable epidèmia als Estats Units en l’última dècada. En concret, el nou pla inclou més controls a xarxes criminals i formació perquè els sanitaris aprenguin a detectar eventuals brots, així com que el país comenci a dotar-se de medicaments que funcionen com un antídot contra aquesta droga, com la naloxona. L’avís ha sigut enviat a les comunitats autònomes i les autoritats sanitàries de tot el país.

Notícies relacionades

La ‘Ndrangheta i el G-7

El Govern italià va posar el focus en el fentanil el març passat, després que els seus serveis d’intel·ligència avisessin que la droga ha començat a despertar el desig de les màfies locals, incloent-hi la ‘Ndrangheta, una de les més estructurades i perilloses a Europa i al món, i amb contactes amb els càrtels mexicans, un dels grups criminals involucrats en el seu comerç.