Investigació d’Espanya i la UE

Detectada una xarxa russa per rentar enganys i propaganda

La coneguda com a Falsa Façana agrupa 23 webs que imiten mitjans professionals

Detectada una xarxa russa per rentar enganys i propaganda

Juan José Fernández

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Fabriquen continguts falsos, notícies manipulades i propaganda contra Ucraïna, l’OTAN i els governs i dirigents de la Unió Europea, i la presenten com si fossin notícies de mitjans de comunicació professionals i homologats d’Occident. L’actuació a Europa d’una de les més actives xarxes de desinformació russa, dedicada a la tècnica del rentat de continguts, ha sigut descoberta en una investigació conjunta de la direcció de Comunicació Estratègica (Stratcom) del Servei Exterior de la Unió Europea i el Departament de Seguretat Nacional d’Espanya.

En la xarxa articulada descoberta, a la qual anomenen Falsa Façana, hi ha almenys 23 llocs web falsos, dels quals copien o imiten capçaleres i formats de mitjans de comunicació d’Occident, segons l’informe de la investigació, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Les webs falses es dediquen a traduir continguts controlats pel Kremlin a idiomes d’ús a la UE presentant-los com articles i notícies aliens a Moscou.

Homologar i amplificar

Els operaris d’aquesta xarxa també agafen continguts difosos prèviament en xarxes socials com Telegram, Youtube o X i els "reempaqueten", explica l’informe, i els converteixen en articles per homologar-los com a contingut de premsa professional, que posteriorment són amplificats per altres mitjans "controlats per l’Estat rus", afirmen els investigadors.

Notícies relacionades

Segons les conclusions d’aquestes indagacions, aquesta xarxa va començar a funcionar l’agost del 2023. El seu idioma preferit és l’anglès, però treballa amb informació captada a les audiències de França, Alemanya, Espanya, Itàlia i Polònia. Una part d’aquests continguts són amplificats per una altra xarxa de desinformació, Portal Kombat, lligada al sistema de comunicació de la diplomàcia russa i amb unes activitats de manipulació dirigides als públics d’Espanya, França, Regne Unit, Alemanya… que van ser descobertes per la intel·ligència francesa el febrer passat.

Com que la trama descoberta ara no ha activat encara tots els seus canals, l’informe d’aquesta operació adverteix d’"un possible risc en un futur pròxim d’un abast operatiu ampliat", campanyes de manipulació i desestabilització que serien potencialment dirigides a diverses audiències i sistemes democràtics a Europa i altres nacions occidentals per a diversos objectius estratègics". Aquesta investigació transcendeix a dos mesos de la celebració de les pròximes eleccions europees.