Polèmica en plena campanya

Feijóo aprofundeix en els dubtes sobre Correus i Sánchez hi veu una estratagema per tapar els pactes amb Vox

Feijóo aprofundeix en els dubtes sobre Correus i Sánchez hi veu una estratagema per tapar els pactes amb Vox

Tarek / PP

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP continua eufòric. El debat cara a cara entre Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez que va obrir la setmana ha llançat el partit conservador, que ha recuperat la iniciativa després d’una precampanya en què es va mostrar atordit i descol·locat per les negociacions amb Vox en ajuntaments i comunitats autònomes. Ara, els populars consideren que estan marcant el ritme, tenen el PSOE a rebuf i es veuen capaços de captar vots de Vox.

Aquestes dues últimes jornades, Feijóo ha aconseguit marcar el debat públic després de llançar dubtes sobre la netedat de les eleccions generals. El líder del PP ho va fer per primera vegada dimecres en un míting a Múrcia, quan va demanar als carters que entreguin tots els sobres de vot per correu «amb independència dels seus caps». I aquest dijous, tot i que va arribar a dir que ell no parla de «tupinada» sinó d’«embús» del sistema, va incidir en la qüestió en una entrevista a Esradio: «No volem ni contemplar l’escenari perquè seria d’una enorme transcendència política i jurídica. «No poden quedar vots a les carteries. 

Segons fonts socialistes, aquesta «notícia falsa» sobre el vot per correu perjudica la imatge de les institucions i el PP l’ha llançat per desviar el focus de les dues investidures que ha aconseguit gràcies a les seves coalicions amb la ultradreta de Vox: la de Carlos Mazón al País Valencià, que es va celebrar aquest dijous, i la de María Guardiola a Extremadura, que culminarà aquest divendres. Es dona la circumstància que en aquesta segona comunitat Feijóo incomplirà, com a les Canàries o en ajuntaments com els de Valladolid i Burgos, el seu eslògan que governi la llista més votada. En tots aquests territoris el partit que va treure més paperetes va ser el PSOE.

L’amic sindicalista

En una entrevista a la cadena SER, Sánchez va dir que s’han reforçat les plantilles de Correus i va apuntar que Feijóo està «enfangant» la campanya per «no parlar del que importa als ciutadans, perquè no es vegin els dos governs nous amb Vox». Fonts del PSOE van recordar que el líder del PP fins i tot s’ha vantat públicament de ser «amic» de Regino Martín, representant del sector postal de CCOO, des de fa 20 anys. Feijóo va ser president de Correus entre el 2000 i el 2003, moment en què va començar la seva amistat. Dimarts, a Telemadrid, Martín va acusar Correus de «fomentar l’abstenció». «Em consta que estan enganyant els sindicats, els treballadors i la població», va arribar a afirmar.

En el PP neguen que Feijóo estigui sembrant dubtes i remarquen que està denunciant l’acumulació de feina dels carters. I tot i que el dirigent dels conservadors va parlar de la «transcendència jurídica» perquè milers d’espanyols es puguin quedar sense votar si no els arriba la documentació corresponent, a Génova creuen que «no passaria res en els tribunals» perquè «no ha passat res aquests últims anys quan milers de ciutadans es quedaven sense votar a l’estranger» per l’ardu procés a què obligava l’anomenat vot pregat (ja canviat en la llei ara fa un any).

Els populars, enfortits després del debat amb Sánchez, estan intentant eixamplar la base electoral, mirant de pescar en el calador de Vox per treure-li poder d’influència després del 23J. Per ara les enquestes assenyalen que necessitaran els de Santiago Abascal per tirar endavant la investidura de Feijóo. Per agradar-los, per exemple, assenyala un dels seus assessors, el líder del PP no ha condemnat el càntic «que et voti Txapote» que els populars i els seguidors de Vox criden contra Sánchez i amb ús que ha dividit les víctimes del terrorisme. El lema fa referència a l’assassí d’ETA que va acabar amb la vida de 13 persones.

«Circulació irregular de sobres»

Notícies relacionades

Molt més contundents que Sánchez pels dubtes del vot per correu van sortir dues de les seves companyes en el Consell de Ministres: Yolanda Díaz, vicepresidenta del Govern i candidata de Sumar, i Raquel Sánchez, ministra de Transport. A Antena 3, Díaz va exigir a Feijóo que mostri respecte als treballadors de Correus i va afegir que és el PP qui és «expert en manipulació de vots» i té un problema amb el «carretaxe», com es coneix a Galícia acompanyar a votar amb una papereta seleccionada els avis i discapacitats. «Jo ho he vist i he interposat una denúncia a la meva comunitat autònoma, a Galícia, a Lugo, perquè votaven persones amb discapacitats, amb certificats de no poder votar. Això es diu PP i, per tant, alerta amb què està fent el senyor Feijóo», es va queixar.

La ministra Sánchez, en l’assemblea de la patronal Conpymes, a Barcelona, va avisar Feijóo que «pot ser que en el PP estiguin acostumats a aquesta circulació irregular de sobres, però en el Govern sens dubte que no i molt menys els treballadors públics de Correus», informa Gabriel Ubieto.