GUIA | ¿Com funciona el vot per correu a Espanya?
2
Es llegeix en minuts

El 23 de juliol s’instal·laran les urnes a tot Espanya per celebrar les eleccions generals. En ple període estival, milions d’espanyols han decidit demanar el vot per correu per evitar interrompre les seves vacances i assegurar la seva participació en aquests comicis. Però, ¿com funciona el vot per correu?

¿Qui pot demanar el vot per correu?

El poden sol·licitar tots els espanyols majors d’edat que estiguin inscrits en el cens electoral, ja siguin residents a Espanya o a l’estranger. L’única excepció són les persones condemnades per sentència judicial ferma a pena de privació del dret de sufragi.

¿Com es demana el vot per correu?

Des de la convocatòria de les eleccions, el 30 de maig, i fins aquest dijous, 13 de juliol, es pot demanar el vot per correu. Per fer-ho és necessari anar a una oficina de Correus amb el DNI o un altre document oficial que permeti comprovar la identitat de l’elector. Només és necessari omplir un formulari amb les dades i detallar a quina adreça es vol rebre la documentació electoral.

També es pot sol·licitar el vot per correu de manera ‘online’ a la pàgina web de Correus. Per fer-ho és necessari disposar de DNI electrònic o d’un certificat digital vàlid.

¿Quan arriba la documentació?

Un cop feta la petició, l’Oficina del Cens Electoral ha d’aprovar la sol·licitud per enviar la documentació corresponent. Des del 3 de juliol, el cens està enviant tots els sobres a través de Correus a les persones que ho han demanat. Els carters faran dos intents per entregar la documentació en mà a la persona corresponent, que haurà d’ensenyar el DNI o un altre document.

En el cas que no trobin l’elector a l’adreça indicada, deixaran una notificació a la bústia perquè vagi a l’oficina de Correus més pròxima a recollir el sobre. També s’haurà d’ensenyar el DNI. Si no és possible anar a recollir-lo en persona, es pot redactar una autorització perquè hi vagi una altra persona en nom teu. Correus ha facilitat una model d’autorització estàndard.

¿Fins quan puc votar?

Notícies relacionades

Un cop l’elector tingui en el seu poder la documentació electoral podrà anar a una oficina de Correus fins al 20 de juliol, inclòs, per enviar per correu certificat el vot. No serveixen els vots que siguin dipositats en una bústia de Correus ordinària. La Instrucció 5/2023, del 8 de juny, de la Junta Electoral Central, exigeix que el sobre del vot per correu sigui entregat pel mateix elector. En cas de no poder anar-hi personalment, l’elector podrà autoritzar una altra persona perquè ho faci en el seu lloc. 

¿Què passa després amb el vot?

Com estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), Correus «conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència dirigida a les meses electorals. Aquest dia, 23 de juliol, els carters aniran a les meses a les 9 del matí i entregaran tota la documentació. El president de la mesa és l’encarregat de custodiar de forma segura tots aquests vots fins al final de la jornada. Passades les 20.00 hores, quan es tanquen les urnes, el president introdueix a l’urna tot el vot per correu i després comença el recompte.