Eleccions generals

¿Com finança Junts la campanya electoral del 23J sense drets electorals?

Les frases del ‘cara a cara’ Sánchez-Feijóo

MULTIMÈDIA | ¿Qui serà president?

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023

¿Com finança Junts la campanya electoral del 23J sense drets electorals?

Mariona Puig / ACN

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Anuncis televisius, cartells i tanques publicitàries, fullets, mítings, carpes... la parafernàlia habitual de cada campanya electoral. Tot això té un cost que assumeixen els partits que es presenten a la cita amb les urnes i la pregunta és més que obvia: ¿com es paga? Entre les opcions despunta la petició de crèdits als bancs i la sol·licitud de l’avançament de les subvencions que donen les cambres legislatives –són les fórmules més habituals–, tot i que hi ha forces polítiques que opten per demanar donacions a particulars o per firmar microcrèdits amb els seus militants i càrrecs orgànics.

És el cas de Junts per Catalunya, que en aquestes eleccions del pròxim 23 de juliol ha demanat als membres de les seves llistes al Congrés dels Diputats i al Senat, així com als càrrecs del partit, que aportin fins a 10.000 euros per pagar la quinzena electoral, amb el compromís de tornar-ho en el termini d’un any amb interessos. No es tracta d’una fórmula nova, ja la van posar en pràctica per a les eleccions al Parlament del 2021, però igual com llavors, l’exigència és elevada perquè s’han quedat sense drets electorals en favor del PDECat, això és, sense el protagonisme habitual en els mitjans públics. Els microcrèdits, per contra, ha sigut una de les fórmules de finançament habituals de Podem des que va començar la seva acció política institucional el 2015.

Les subvencions i els avançaments

Cada partit rep 21.167,64 euros per escó obtingut al Congrés dels Diputats o al Senat. A més, de 0,81 euros per cada vot a la Cambra baixa i de 0,32 euros a la Cambra alta, sempre que l’esmentada formació hagi obtingut representació. Aquesta subvenció es dona sempre després de les eleccions, en funció dels resultats, tot i que les sigles que ja tenen representació en la legislatura que venç poden sol·licitar un avançament.

En el cas de Junts, no obstant, no hi ha aquesta possibilitat, ja que la Junta Electoral Central va considerar que tots els drets electorals –i també econòmics– corresponien al PDECat, ja que així ho havien acordat al presentar-se el 2019. Aquest avenç pot arribar a ser de fins al 30% de la subvenció rebuda pel partit en les últimes eleccions.

Préstecs dels simpatitzants

Per contrarestar aquesta adversitat i, segons remarquen des de Junts, no «dependre dels bancs», el partit ha demanat aportacions a les seves bases i càrrecs.

D’una banda, la direcció ha enviat una carta a tota la militància, en la qual demana «una nova empenta» per garantir que Junts tingui «un grup important al Congrés i al Senat» per «defensar Catalunya, davant els menyspreus, els atacs a la nació i la persecució política». Allà, els emplacen a entrar en la pàgina web i fer un donatiu a partir de 10 euros o a cedir diners en forma de préstec. Les quanties van entre els 1.500 euros i els 10.000 euros, que seran tornats en el termini d’un any amb la subvenció del Congrés, amb interessos segons l’Euribor –actualment entorn del 4%– més un punt.

Notícies relacionades

No obstant, a tots aquells que són candidats se’ls demana un esforç més gran. Així, a la carta que s’ha enviat als membres de les llistes del 23J se’ls demana un mínim de 5.000 euros i, als que tenen més possibilitats de sortir, que s’arribi als 10.000 euros. Tot i que, en cap cas, remarquen fonts del partit, es tracta d’una cosa «obligatòria». Ja va ser així en les eleccions catalanes del febrer del 2021 quan, també sense drets electorals i sense avançament de la subvenció del Parlament, es va demanar fins a 6.000 euros als candidats que ocupaven els primers llocs.

¿Quant costa la campanya electoral?

Des de l’equip de campanya dels postconvergents encara no han volgut fer públic el pressupost del partit per a aquestes eleccions. No obstant, sí que són públics els comptes de comicis anteriors. En el cas de la campanya de les catalanes, es van gastar 1.325.000 euros, mentre que en les municipals la despesa es va elevar a 2.299.607 euros.