Negociacions en campanya

PSC i Comuns ultimen un pacte amb Tot per Terrassa que faciliti el govern de la Diputació de Barcelona

Junts es juga dos milions d’euros en sous en el pols per la Diputació de Barcelona

El PSC proposarà Lluïsa Moret com a presidenta de la Diputació de Barcelona

PSC i Comuns ultimen un pacte amb Tot per Terrassa que faciliti el govern de la Diputació de Barcelona

Anna Mas

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern de la Diputació de Barcelona amenaça de ser un nou episodi del desacord independentista. Tant que davant la falta d’entesa entre Junts i ERC, Tot per Terrassa, el partit de l’alcalde Jordi Ballart, s’ha aproximat a un pacte amb el PSC i els Comuns que es podria tancar en les pròximes hores i que seria suficient perquè poguessin formar govern. Quan falten poc més de 48 hores per al ple d’investidura, la socialista Lluïsa Moret acaricia la presidència de la institució barcelonina i falta per veure si finalment els dos independents de Junts participen també d’aquesta suma o si, al contrari, els postconvergents aconsegueixen frenar el seu desmarcatge.

«Si hi ha algun tipus de pacte dels dos partits independentistes, el valorarem, però per ara l’única majoria que s’ha articulat és la de PSC i En Comú Podem», asseguren fonts de Tot per Terrassa, que puntualitzen que no tenen previst entrar al govern malgrat facilitar la investidura. Expliquen amb una sola diputada que podria ser decisiva si en l’últim moment Junts i ERC desbrossessin un acord i, malgrat que Ballart governa a Terrassa amb els dos partits independentistes, asseguren que la seva negociació és partint del document de 25 pàgines que han posat a sobre de la taula amb propostes per a la seva ciutat.

Fonts coneixedores de les converses asseguren que, per ara, Junts i ERC han sigut incapaços de teixir un mínim comú denominador i que s’han arribat a fer propostes alternatives per a la presidència que aplanessin el pacte que no ha fructificat. Les reunions encara continuaven ahir a la tarda, però sense cap indici de prosperar per ara. El que sí que mira d’impedir Junts és que l’alcalde d’Igualada i líder de Junts per Igualada, Marc Castells; i l’alcalde de Torrelles de Foix i líder d’Impulsem Penedès, Sergi Vallès, s’acabin desmarcant del partit i s’uneixin a l’acord que lidera el PSC, un moviment que seria lesiu per a la formació de Jordi Turull en plena campanya de les eleccions generals. Els dos dirigents, de moment, no han ensenyat amb claredat les seves cartes.

Així doncs, PSC i Comuns tenen a prop que el pacte al qual van arribar la setmana passada tiri endavant. Però si es torcessin aquestes dues vies, encara quedaria l’opció del PP, amb el qual els socialistes també mantenen negociacions obertes.

El PP descarta repetir l’operació Sirera

No obstant això, fonts del PP descarten de manera taxativa que es pugui reproduir a l’ens municipal el que ja s’ha conegut com l’operació Sirera, la maniobra que va permetre la investidura de Jaume Collboni com a alcalde amb els vots dels populars. «No es repetirà», repeteixen amb contundència. En plena campanya electoral, els quatre diputats provincials liderats per Xavier García Albiol es plantegen votar-se a ells mateixos, si no hi ha un acord previ amb el PSC amb contrapartides.

L’equip negociador del PP ha exigit, entre altres condicions, tenir una vicepresidència a la institució sense entrar al govern, com la que va ostentar la socialista Núria Parlon entre 2015 i 2019 sota el mandat de Junts. A més, volen inversions per als municipis de la província on governen, especialment per a Badalona i Castelldefels, i un paper en la direcció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). «Estem parlant, però no va bé, volen que els donem suport a canvi de res», lamenta un càrrec popular.

Notícies relacionades

També els Comuns es neguen a reeditar aquesta fórmula i avisen que trencarien el pacte si el PSC pacta amb el PP, unes afirmacions que molesten profundament els populars, que consideren que és un menyspreu als seus votants.

A l’espera del desenllaç final, els negociadors del PP mantindran obert el diàleg amb els socialistes, però ja adverteixen que no portessin les negociacions «al límit» com va passar a l’Ajuntament de Barcelona. La direcció estatal del partit, dirigida per Alberto Núñez Feijóo, segueix de prop tota la interlocució.