Catalunya: quarta comunitat on l’Estat més incompleix

Verificat: Un de cada cinc barcelonins va a treballar amb cotxe o amb moto

Catalunya: quarta comunitat on l’Estat més incompleix

ADIF

3
Es llegeix en minuts
Ona Sindreu
Ona Sindreu

Periodista de dades a Verificat.

ver +

De cada 100 euros pressupostats per a Catalunya durant els últims set anys, l’Estat n’ha invertit 60: Catalunya és la quarta comunitat autònoma on el Govern central compleix menys amb els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). El 2021, l’últim any del qual el Ministeri d’Hisenda ha publicat les dades, l’Estat va invertir a Catalunya el 36% del que havia promès mentre que la Comunitat de Madrid va rebre un 84% més del que estava previst. 

D’acord amb la recopilació de dades sobre l’execució pressupostària entre 2015 i 2021 realitzada per Verificat, els territoris on l’Estat més ha incomplert els pressupostos de mitjana han sigut el País Basc (on s’ha invertit el 40% del pressupostat), Cantàbria (50%) i el País Valencià (59%), seguides de Catalunya (60%). En canvi, l’Estat ha invertit més del que havia promès a la Comunitat de Madrid (ha rebut un 122% del que s’havia pressupostat), Aragó i Múrcia (tots dos, un 102%).

Aquestes dades es desprenen dels informes anuals del Ministeri d’Hisenda, que, obligat per la llei general pressupostària, publica cada any la inversió real de l’Estat en cada comunitat autònoma. Se n’han publicat informes des del 2009, però fins al 2014 van fer servir un criteri diferent de l’actual, un canvi que impedeix fer-ne una comparació rigorosa. 

Catalunya sempre s’ha situat per sota de la mitjana estatal des del 2015, que es troba entorn del 75% d’execució. En aquests set anys, el Govern ha pressupostat per a Catalunya una suma de 9.817 milions d’euros, dels quals n’ha executat 6.530 milions, un 60%.  El 2015, l’Estat va invertir a Catalunya el 71% del que havia pactat; el 2016, el 56%; el 2017, el 81%; el 2018, el 58%; el 2019, el 62%; el 2020, el 73%, i el 2021, el 36%.

A més, Catalunya forma part del grup de cinc comunitats on l’Estat ha executat per sota de la mitjana aquests set anys. L’acompanyen el País Basc, Galícia, Navarra i Extremadura. Totes aquestes xifres fan referència a les inversions previstes pels PGE i van destinades principalment a les infraestructures de l’Estat. Concretament, dels 740 milions executats a Catalunya l’any 2021, 510 milions corresponen a les partides d’ADIF, del Ministeri de Transports, l’operadora Renfe i els ports catalans.

A la cua en euros per habitant

Catalunya també és a la cua de la classificació del pressupost executat respecte de la població. L’Estat ha executat 104 euros per habitant de mitjana anual entre el 2015 i el 2021, per sota de la mitjana estatal (158 euros per habitant). Per darrere de Catalunya només hi ha Navarra (66), les Canàries (77), el País Valencià (91) i el País Basc (91).

A l’altre costat de la taula es troba Castella i Lleó, que, amb 368 euros per habitant, rep de l’Estat una quantitat 5,5 vegades més alta que Navarra, que és la que menys rep (66 euros). La mitjana estatal és d’uns 158 euros executats per habitant. En termes absoluts, Madrid també lidera la classificació en euros executats per part de l’Estat. Durant els últims set anys s’hi han invertit un total de 8.682 milions d’euros. La segueixen Andalusia (6.869 milions d’euros) i Castella i Lleó (6.233 milions). Catalunya, on l’Estat ha invertit 5.553 milions, és la quarta comunitat que més diners han rebut en xifres absolutes.

Les infraestructures ferroviàries, les grans oblidades

Notícies relacionades

Si l’Estat ha invertit el 60% del pressupost previst per a Catalunya en els últims set anys, les infraestructures ferroviàries catalanes han rebut el 40% del que s’havia anunciat, tot i que poc per sota de la mitjana, que és del 45%. Aquestes estadístiques, calculades per Verificat a partir dels informes anuals d’Hisenda, fan referència a les partides d’ADIF dels Pressupostos, que inclouen les infraestructures de Rodalies, Mitjana Distància i Alta Velocitat de cada comunitat que les té.

La llista la lideren Castella i Lleó, Extremadura i Madrid, tot i que amb una execució inferior al 60%. I és que gairebé totes les comunitats, excepte quatre, són per sota del llindar del 50% d’execució. De fet, la mitjana estatal no arriba al 45%