Eleccions generals 2023

Els Comuns consideren que seria «estúpid» que el PSOE facilités un govern del PP

Els Comuns s’aferren a la figura de Yolanda Díaz amb l’aspiració de quedar segons a Catalunya

Yolanda Díaz aconsegueix recaptar en una setmana 1,4 milions per a Sumar de 1.200 donants

Els Comuns consideren que seria «estúpid» que el PSOE facilités un govern del PP

En Comú Podem

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El fantasma de la gran coalició entre el PP i el PSOE sobrevola la campanya de Sumar i els Comuns. Especialment des que l’expresident Felipe González ha deixat caure que els socialistes hauran de plantejar-se, si es dona l’escenari, donar suport a Alberto Núñez Feijóo per impedir que els populars s’aliïn amb Vox. «Hi ha expresidents i expresidents», ha respost la candidata d’En Comú Podem, Aina Vidal, amb referència a José Luis Rodríguez Zapatero, que s’ha pronunciat just en el sentit contrari. I és que per als Comuns seria «estúpid» que els socialistes repetissin l’operació que el 2016 va permetre que governés Mariano Rajoy.

«Que el PSOE votés el PP ens ho podem arribar a creure, però seria estúpid, un error. Perquè els populars continuaran buscant el suport de Vox», ha assegurat Vidal en una conferència organitzada per Fòrum Europa-Tribuna Catalunya en què també ha sostingut que Espanya «es mereix tenir una dreta democràtica». De fet, sobre l’extrema dreta, ha fet una crida a no permetre que «guanyin persones tan boges i amb una sensibilitat nul·la» capaces de prohibir minuts de silenci per dones assassinades o de «llençar a les escombraries» banderes que representen lluites i drets mentre ells «s’apugen el sou» quan arriben a les institucions. «No sé si es pot ser més miserable», ha assenyalat.

Les eleccions del 23 de juliol, ha remarcat Vidal, «van de coalicions», motiu pel qual ha advertit que «concentrar el vot en un sol partit», amb referència al PSOE, suposaria «condemnar el govern de coalició» que ara porta les regnes a la Moncloa. També ha carregat contra el «blanquejament» que està fent el PP de la ultradreta i contra les «barricades de palla i les mentides» la gent que, segons el seu parer, estan animant els independentistes per frenar la dreta. «No ens volem lamentar i plorar el dia 24», ha assegurat.

Sobre el conflicte a Catalunya, ha apostat per reactivar la taula de diàleg després de les eleccions, tot i que ha afegit que també el Govern català ha d’estar disposat a reprendre la interlocució. Ha defensat, a més, que en les generals de fa quatre anys es van presentar defensant la fórmula «llibertat, diàleg i solucions» i que són l’«única formació» que ha complert amb el seu propòsit, ja que es van aprovar els indults, es va posar en marxa la taula entre governs i es va culminar la reforma del Codi Penal amb l’eliminació de la sedició.

«Totes les hores extra s’hauran de pagar»

Notícies relacionades

Vidal ha emfatitzat que entre el seu programa destacaran dues grans propostes: la de reduir la jornada laboral a 32 hores de forma progressiva per «guanyar temps i viure millor» i el repte de la transició ecològica, ja que aquests comicis van, segons el seu parer, de triar entre un país que serà una «potència verda o un solar gris». En matèria laboral, ha recordat que hi ha mig milió de persones a qui se’ls «estafa de forma habitual» amb una jornada més llarga de la legal i ha defensat que si Sumar arriba al govern «totes les hores extra s’hauran de pagar».

També ha defensat que és «viable» que cada jove rebi 20.000 euros i que aquesta mesura es consolidi com un dret per redistribuir i garantir la igualtat d’oportunitats, uns recursos que ha insistit que s’obtindran de l’impost a les grans fortunes, que defensen que es mantingui de forma permanent.