Eleccions 23J

Yolanda Díaz i el seu portaveu a Sumar s’enreden sobre qui cobrarà els 20.000 euros de la renda universal per a joves

Sumar detalla que els que compleixin els 18 anys «adquireixen el dret» però no rebrien el pagament fins als 23, després de cinc anys d’«acompanyament administratiu»

Yolanda Díaz i el seu portaveu a Sumar s’enreden sobre qui cobrarà els 20.000 euros de la renda universal per a joves
4
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Desgrana la seva proposta d’herència universal, la seva mesura estrella d’aquesta campanya per la qual els joves que fan 18 anys podran accedir a 20.000 euros destinats a la formació o l’emprenedoria. Una quantitat, no obstant, que no serà transferida als receptors fins a cinc anys després, quan facin 23 anys. La candidatura de Yolanda Díaz proposa que en aquell període es produeixi un «acompanyament administratiu» als interessats per oferir certes garanties de la finalitat d’aquesta ajuda. En el detall de qui cobrarà aquesta ajuda en cas d’arribar al Govern central s’han enredat aquest dilluns la mateixa vicepresidenta del Govern i el seu portaveu de campanya, Ernest Urtasun.

La vicepresidenta segona va llançar la seva proposta d’herència universal aquest cap de setmana, i el seu portaveu de campanya, Ernest Urtasun, ha ofert més dades sobre la mesura, que tindrà un cost aproximat de 10.000 milions d’euros, el 0,8% del PIB, segons ha detallat en roda de premsa. L’eurodiputat ha definit l’ingrés de 20.000 euros com «un dret que s’adquiriria als 18 anys i es faria efectiu als 23», quan es faria el pagament. Preguntat sobre la retroactivitat de la mesura, perquè la percebessin persones que ja havien complert la majoria d’edat, Urtasun va rebutjar aquesta possibilitat. «Reconèixer un nou dret als que fan 18 anys és una cosa que no es pot fer retroactivament», va defensar el portaveu, que es va preguntar «on es posa el límit» d’una mesura d’aquest tipus.

Doncs bé, la vicepresidenta segona va semblar respondre uns minuts després amb una sèrie de missatges a Twitter en què contravenia directament aquesta versió: «La mesura afectarà els que el 2023 facin 23 anys i tots els de menys edat», ha anunciat Yolanda Díaz a les xarxes, tot i que aquests beneficiaris no haguessin completat el procés d’«assessorament» per part de l’Administració.

Fonts de Sumar detallen que, d’aquesta manera, s’aniran completant els pagaments de 20.000 euros a totes les persones que compleixin 23 anys en aquest exercici i en els següents. És a dir, les persones que ara tenen 22 anys percebran l’ajuda el 2024; les que tenen 21 ho faran el 2025, i així successivament. És a dir, ho percebran tots els que compleixin fins a 23 anys, tret que el 2023 ja superin aquesta edat.

El requisit d’aquesta mesura és que es destini a un projecte d’inserció laboral, emprenedoria empresarial o formació. Mentrestant, la persona interessada haurà de seguir un procés administratiu –encara per definir–, amb l’objectiu d’assegurar que la quantitat vagi a les finalitats previstes, segons detallen fonts de la candidatura. Una quantitat, per tant, que no es podria destinar a qüestions com el pagament de la universitat, sinó que estaria més enfocada a una etapa posterior.

Les despeses es finançarien amb l’impost a les grans fortunes, dins de la proposta fiscal de Sumar, que buscaria no només gravar els ingressos del treball, sinó aprofundir en els impostos al capital. Amb aquest plantejament Urtasun ha defensat que es tracta d’una mesura «progressiva», que «garanteix la igualtat d’oportunitats», després de les crítiques rebudes pel fet que no hi ha un límit màxim de renda per als receptors. En aquest sentit, Urtasun ha qüestionat concretament les que provenen de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, amb qui Díaz manté un pols obert aquesta campanya electoral, i la dirigent socialista ha recordat que l’herència universal ja figurava en el document de prospectives per al 2050 que Pedro Sánchez va presentar a la Moncloa el maig del 2021.

En aquest text s’assenyala que la «desigual distribució de les herències afecta de manera decisiva l’equitat entre les generacions joves» i apunta a l’«herència pública universal; una dotació econòmica que tots els joves del país rebrien una vegada arribada una certa edat» o que «es podria utilitzar per adquirir la primera vivenda, finançar la creació d’un negoci o completar la formació». «No sé si la senyora Calviño té res a veure en aquest document, suposo que sí», ha ironitzat Urtasun.

«Sumar canvia l’ànim»

En la roda de premsa, Urtasun ha presentat el lema de campanya de Sumar, que serà És per tu i que es presenta com tota una impugnació a la campanya que estan fent els principals partits. «No volem fer un plebiscit sobre cap polític», ha ressenyat el portaveu, que ha rebutjat una campanya centrada en els principals líders i que estarà «centrada en la ciutadania i els seus problemes». Rebutja així el plantejament de campanya del PP i Vox, que mostren el 23J com una manera d’impugnar el ‘sanchisme’ o evitar un Govern amb Vox.

Notícies relacionades

El dirigent també ha valorat les últimes enquestes, per les quals el bloc d’esquerres retalla distàncies al de dretes, i ho ha definit com a conseqüència directa de la irrupció de Sumar. «Mostra que res està escrit», ha ressenyat Urtasun, que ha destacat que «la majoria» de sondejos mostren «una mobilització de l’electorat progressista» i situen Sumar «clarament a la tercera plaça i amb capacitat de treure molt bon resultat».

El portaveu ha relacionat aquest creixement amb el seu «enfocament de campanya», centrada en mesures concretes, i també ha avançat que esperen continuar millorant resultats, perquè «com més es coneguin aquestes propostes millors dades anirem tenint». «Sumar està canviant la dinàmica de la campanya, canviant l’ànim de l’electorat i canviant les condicions de possibilitat perquè el bloc progressista estigui en condicions de revalidar el govern».