Eleccions del 23J

El PP aposta per «crear les condicions» per repetir l’‘operació Sirera’ a la Generalitat

Borja Sémper proposa implementar el model d’escola d’Euskadi a Catalunya

¿Qui guanyarà les eleccions generals del 23J? Aquestes són les prediccions

Entre eleccions i diputacions: les dues possibles sorpreses del juliol polític

El PP aposta per «crear les condicions» per repetir l’‘operació Sirera’ a la Generalitat
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Es podria repetir l’‘operació Sirera’ a la Generalitat de Catalunya? Aquesta és la pregunta que sobrevola des de la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, amb els vots dels Comuns i el Partit Popular. I aquest dilluns l’ha respost el portaveu de campanya del PP per a les eleccions generals, Borja Sémper, en un col·loqui del Círculo Ecuestre de Barcelona. A les portes de la campanya electoral del 23J, Sémper no ha volgut donar una resposta contundent, però tampoc tancar cap porta, per la qual cosa ha apostat per «crear les condicions perquè hi hagi un canvi».

Malgrat que les pròximes eleccions al Parlament estan programades per al febrer del 2025, si no hi ha un avanç electoral per part del president Pere Aragonès que de moment no sembla estar sobre la taula, Sémper ha apostat per un «canvi estable» a Catalunya i ha posat com a exemple la investidura de Collboni. Segons el dirigent popular, no va ser una «decisió fàcil», però assegura que es va fer «pensant en Barcelona» i ha defensat que els barcelonins hi van sortir «guanyant». En la conferència de Sémper hi havia el mateix Daniel Sirera, a més de l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol.

Euskadi com a model d’escola

Però abans d’arribar a aquest escenari, Sémper ha volgut explicar quin és el seu pla per a Catalunya si Alberto Nuñez Feijóo arriba a la presidència del Govern espanyol. I més enllà de prometre inversions perquè Barcelona continuï sent un «motor» econòmic d’Espanya –posant com a exemple l’ampliació de l’aeroport del Prat–, Sémper també ha plantejat canvis a l’escola catalana. En aquest sentit, ha posat com a exemple el model lingüístic d’Euskadi, perquè assegura que ha «permès la convivència» i que «la llibertat de les famílias sigui atesa».

L’actual model del País Basc dona als pares tres opcions: un model que només contempla el castellà com a llengua vehicular, un altre que considera les dues llengües –castellà i esukera– com a vehiculars i un tercer on només ho és l’eusquera. Segons Sémper, no és un model perfecte, però assegura que contempla la «convivència lingüística sense problema». «Volem que es garanteixin les competències en català i que les famílies puguin escolaritzar en castellà», ha plantejat el portaveu de campanya dels populars.

Pactes amb Vox

Notícies relacionades

Però més enllà de Catalunya, Sémper també ha parlat dels possibles pactes amb Vox, en cas que la ultradreta sigui necessària perquè Feijóo arribi a la Moncloa. El mateix dia que el líder del PP ha admès per primera vegada que posarà Vox en el seu Govern si necessita el ‘sí’ a la investidura, Sémper s’ha mostrat convençut que els populars podran governar en solitari. «No volem reproduir el ‘sanchisme’ però al revés», ha apuntat en aquest sentit, assegurant que només es pot «garantir l’estabilitat» si es governa sol. No obstant, si no es pot complir per l’aritmètica electoral, Sémper sí que s’ha compromès a no «renunciar» als principis del seu partit.

A més, ha criticat el partit liderat per Santiago Abascal, assegurant que «no té un projecte de país», sinó que «aprofita el moment per treure rèdit polític». Una entratègia que Sémper considera que també té Sumar o Podem, partits, assegura, de «tall comunista».